Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019

NATO: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεγάλη ναυτική βάση στην Αλβανία (Βίντεο)

Το ΝΑΤΟ συζητάει να επενδύσει σε μία ναυτική βάση στην Αλβανία, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του οργανισμού, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αλβανό πρόεδρο Ίλιρ Μέτα.

Ο Γενικός Γραμματέας Γιενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τον Πρόεδρο Ilir Meta της Αλβανίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου 2019) για να συζητήσει μαζί του θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια...
«Πρώτα απ’ όλα η Αλβανία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι το σημαντικό για την Αλβανία, ο σημαντικός ρόλος της στον Οργανισμό και όπως ανέφερα έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουμε επενδύσει, μία αεροπορική βάση στην Αλβανία. Μέχρι στιγμής, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για περαιτέρω επενδύσεις για μία ναυτική βάση, αλλά είναι κάτι που θα αξιολογηθεί από τις στρατιωτικές αρμόδιες υπηρεσίες και τους ειδικούς μας και βάσει αυτών θα ληφθεί η απόφαση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο χρηματοδοτεί την ανακαίνιση της παλιάς βάσης στην Κούτσοβα στην κεντρική Αλβανία, η οποία αποτελεί την πρώτη αεροπορική βάση της συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι συμμαχικοί αγώνες της Αλβανίας

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η Αλβανία είναι σταθερός σύμμαχος από τότε που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ πριν από 10 χρόνια, συνεισφέροντας δυνάμεις στην πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία, στην ειρηνευτική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο και στην αποφασιστική αποστολή υποστήριξης στο Αφγανιστάν.

Η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε λίγους μήνες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε βρεθεί στα Τίρανα πριν λίγους μήνες, συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου. Το ΝΑΤΟ και η Αλβανία συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και στη στήριξη ευρύτερων δημοκρατικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Συμμαχίας.

Τον Απρίλιο του 2008, η Αλβανία κλήθηκε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Τα πρωτόκολλα προσχώρησης υπογράφηκαν στις 9 Ιουλίου 2008. Η Αλβανία έγινε επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ την 1η Απριλίου 2009.

Δείτε βίντεο από την κοινή συνέντευξη τύπου:

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.