Νέο χαστούκι για Τζόνσον: Πέρασε τροπολογία που καθυστερεί το Brexit- Τι αναμένει η Ε.Ε.-Βίντεο

Νέα ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον μετά την ψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν, που είχε σχεδιαστεί για να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Τι θα γίνει την επόμενη μέρα με το Brexit.

Νέο μπλόκο στα σχέδια εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δημιουργεί η ψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν με 322 ψήφους υπέρ έναντι 306 κατά σήμερα στη βρετανική Βουλή.

Ο Όλιβερ Λέτουιν, πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Συντηρητικών, δημιούργησε την τροπολογία που αποσκοπεί στο να κλείσει «κενό» στο νόμο Benn...

Η τροπολογία σχεδιάστηκε για να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Συγκεκριμένα, η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει την άρνηση έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι να περάσει η σχετική νομοθεσία που αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας και από τα δύο σώματα του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Έτσι ο Τζόνσον θα πρέπει τώρα να ζητήσει από την ΕΕ ένα τρίμηνο παράταση σήμερα το βράδυ στις 11, τοπική ώρα, με βάση τον νόμο Benn, αναζητώντας συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε.

Ο νόμος του Benn απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit όταν συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να παρατείνει το θρίλερ του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί καμία καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να υποχρεωθεί από τον νόμο να το πράξει.

«Δεν θα διαπραγματευτώ μια παράταση με την ΕΕ και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το πράξω», δήλωσε ο Τζόνσον.
«Θα πω στους φίλους και τους συναδέλφους μου στην ΕΕ ό, τι είπα σε όλους τους υπόλοιπους τις τελευταίες 88 ημέρες που υπηρετώ ως πρωθυπουργός: η περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν κακή για τη χώρα αυτή, κακή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κακή για τη δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να θέσει ξανά τη συμφωνία Brexit προς ψηφοφορία την Τρίτη, και όχι σήμερα Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.