«Αδωνις και Βορίδης, οι πατενταρισμένα ακροδεξιοί υπουργοί της ΝΔ»

XCode
Με επικίνδυνες, ανεδαφικές και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο διατυπώσεις, με επιτηδευμένα ψεύδη, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, ως πάντα παρούσα ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, μιλούν για τεράστια «κλειστά κέντρα κράτησης», φυλακές δηλαδή, στα νησιά, ώστε να ακολουθήσουν «επιτέλους» μαζικές απελάσεις στην Τουρκία μετά από φυλάκιση 6 μηνών (!).

«Η διαδικασία μετά τη ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη...
θα έχει ως εξής: όταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία» – Άδωνις Γεωργιάδης, στον ΑΝΤ1, 1/10/2019

«…Είναι όλοι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Βεβαίως έχουν ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά τη διαδικασία εξέτασης του ασύλου αλλά έως εκεί …» – Μάκης Βορίδης, Alpha 98,9, 1/10/2019

Mε τέτοιες και ανάλογες διατυπώσεις, οι πατενταρισμένα ακροδεξιοί υπουργοί της ΝΔ, με καταγωγή από το πάλαι ποτέ ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, βγαίνουν σε κανάλια και ραδιόφωνα για να κραυγάσουν ότι πλέον δεν υπάρχει «προσφυγικό» αλλά «μεταναστευτικό» ζήτημα, και αναμειγνύοντας ψεύτικα στοιχεία με επιτηδευμένες διατυπώσεις λαϊκίζουν υποσχόμενοι «μαζικές απελάσεις».

Έτσι ακούσαμε:

Ο ύπουλος διαχωρισμός «προσφύγων» και «μεταναστών»

– «Το 65% όσων εισέρχονται είναι Αφγανοί, ένα 15% από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ελάχιστοι από τη Συρία», είπε ο Μάκης Βορίδης, συμπεραίνοντας ότι «είναι όλοι παράνομοι μετανάστες» (άρα, κατά τον Μ. Βορίδη, άνθρωποι χωρίς δικαιώματα…). Τα επίσημα δεδομένα της Υπατης Αρμοστείας για τις αφίξεις από θαλάσσης το 2019, ωστόσο, με πηγές την αστυνομία και τις άλλες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, διαψεύδουν τον υπουργό και μιλούν για 39% Αφγανούς, 20% από τη Συρία, 16% από Ιράκ, Ιράν και Παλαιστίνη και ένα 10% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (την πάμφτωχη χώρα που μαστίζεται από την επιδημία του Έμπολα και τις συγκρούσεις).

Θυμίζουμε ότι και το Αφγανιστάν (που ζει σε μια διαρκή κατάσταση τρόμου λόγω των επιθέσεων των Ταλιμπάν) δεν ανήκει στην επίσημη λίστα των «ασφαλών χωρών καταγωγής» που έχει καταρτίσει η Ευρ. Ένωση και κάποιες απελάσεις προς «ασφαλείς περιοχές» της ασιατικής χώρας από τη Γερμανία έχουν επικριθεί δριμύτατα. Αλλά αν ταιριάζει στο ακροδεξιό αφήγημα των Αδωνι-Βορίδη, τέτοιες λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία.

Τεράστιες φυλακές στα νησιά, η «πρόταση» Γεωργιάδη

Ίσως η πιο επικίνδυνη πρόταση έρχεται από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που αυθαίρετα προσθέτει: «Εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν [οι μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου] ανήκουν στο «υψηλό» προσφυγικό προφίλ ή στο «χαμηλό». Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία». Και μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στο ερώτημα που θα είναι αυτά τα κέντρα, απαντά: «Στα νησιά»

Το «προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης» στην Κω

Αυτή η πρόταση Άδωνι είναι ίσως η πιο εφιαλτική προοπτική για τα ήδη σε δύσκολη θέση νησιά του Αιγαίου, με τα υπερπλήρη καμπ. Σύμφωνα με την πρόταση Γεωργιάδη, λοιπόν, από τους περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου κάθε μήνα (αυτός είναι ο μέσος όρος μηνιαίων αφίξεων στα νησιά από το 2017 ως τώρα, φυσικά με μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις), η κυβέρνηση της ΝΔ θα φυλακίζει τους 2.700; Θα φτιάχνει κάθε μήνα φυλακές για 2,5 χιλιάδες ανθρώπους (εκ των οποίων το 1/3 είναι συνήθως παιδιά!), τους οποίους θα πρέπει να φρουρεί σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, που θα χτιστούν σε χώρους που δεν υπάρχουν στα νησιά;
Μια τέτοια προοπτική δεν είναι παρά φωτιά σε μπαρουταποθήκη, που και απάνθρωπη είναι για τους πρόσφυγες και μετανάστες, και θα πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες (το παράδειγμα της Χίου, όπου η προοπτική δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ σε άγονη και αφιλόξενη περιοχή στα βουνά εγκαταλείφθηκε πολύ σύντομα). Η δε δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στους ήδη κορεσμένους καταυλισμούς των νησιών εκτός από πρακτικά αδύνατη, θα είναι το ίδιο απάνθρωπη και το ίδιο εφιαλτική.

Εκπτώσεις δικαιωμάτων

«…Είναι όλοι παράνομοι μετανάστες, δεν δικαιούνται ανρθωπιστικής προστασίας. Βεβαίως έχουν ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά τη διαδικασία εξέτασης του ασύλου αλλά έως εκεί …» είπε επί λέξει ο Μάκης Βορίδης,. «Με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα, τα δέκα χρόνια [για απέλαση] θα γίνουν έξι μήνες. Μέσα στο 2020 θα αρχίσουν επιτέλους οι μαζικές απελάσεις στην Τουρκία», συμπλήρωσε με χαρά που δεν κρύβεται ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Και οι δύο ξεχνούν ότι κάθε άνθρωπος που φτάνει σε έδαφος άλλης χώρας – και συνήθως, ελλείψει νόμιμων μεταναστευτικών και προσφυγικών οδών, φτάνει παράνομα – έχει διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα ασύλου και αυτό να εξεταστεί ατομικά, όχι με βάση κάποιο γενικόλογο διαχωρισμό. Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης επιτίθενται στους «πολλούς βαθμούς εξέτασης ασύλου» που δήθεν καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το επικίνδυνο σενάριο που διαφαίνεται είναι πως με το νομοθέτημα Χρυσοχοϊδη που ετοιμάζεται και μέσω νομικών ακροβασιών θα επιχειρηθεί ο μαζικός περιορισμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Ακροδεξιά χάδια

Τα δύο στελέχη της ΝΔ (και όχι μόνο αυτά φυσικά) επιχειρούν έτσι να χαϊδέψουν τα αυτιά μεγάλου μέρους των κοινωνιών στα νησιά που στρέφεται κατά των προσφύγων αντί να εναντιώνεται στην πολιτική της ΕΕ που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και του πανελλήνιου ακροατηρίου, ήδη παραδομένου, μέσω πολλών ΜΜΕ, στην ακροδεξιά προπαγάνδα της «εισβολής λαθρομεταναστών», της «πληθυσμιακής αλλοίωσης που επιχειρεί ο Ερντογάν» και άλλα ηχηρά παρόμοια…

Αλλά ο Άδωνις παραδέχεται και μια αλήθεια: τα push backs απαγορεύονται

Και μια «λεπτομέρεια». Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλλον αποφάσισε – είναι και υπουργός πια – να δυσαρεστήσει το ακροδεξιό του ακροατήριο (αυτό που κραυγάζει στα social media «πνίξτε τους», «στείλτε τους πίσω», «βουλιάξτε τους»), γιατί έμαθε επιτέλους ότι οι επαναπροωθήσεις απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο.

«Τα λεγόμενα push-backs, δηλαδή το να εμποδίσεις μία βάρκα να έρθει, βάζοντας μπροστά μία βάρκα δική σου, απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο. Push – backs δεν γίνονται, το λέω για να μην λέει κάποιος ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις» είπε συγκεκριμένα ο τηλεπωλητής βιβλίων στην ίδια εκπομπή του ΑΝΤ1. Θα ξέρει βέβαια ότι εκτός από παράνομες, οι επαναπροωθήσεις (που γίνονταν κατά κόρον τα χρόνια πριν το 2015) είναι και εν δυνάμει δολοφονίες εν ψυχρώ. Οταν ένα μεγάλο σκάφος κάνει κυματισμό για να διώξει πίσω προς την Τουρκία τις λέμβους-φέρετρα που μεταφέρουν 50 ανθρώπους στοιβαγμένους, το πολύνεκρο ναυάγιο είναι σχεδόν σίγουρη εξέλιξη. Αλλά ας μην περιμένουμε και πολλά παραπάνω από τον Άδωνι…

Πληροφορίες από «ΑΥΓΗ»