“Ναι” από τη γερμανική βουλή για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

XCode
Το «πράσινο φως» στη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία έδωσε αργά χθες το βράδυ με ευρεία πλειοψηφία το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) υπερψηφίζοντας την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, SPD).

Η ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή είναι η τελευταία πράξη μιας μακράς διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί, εάν όλα πάνε καλά, στις 15 Οκτωβρίου...
στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και δύο ημέρες αργότερα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε

Στην περίπτωση της Αλβανίας, η πρώτη ενταξιακή διάσκεψη θα γίνει μόνο όταν η κυβέρνηση στα Τίρανα αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου με ικανό αριθμό δικαστών και εισαγγελέων και μεταρρυθμίσει τον εκλογικό νόμο σε πλήρη εναρμόνιση με τις συστάσεις της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ψηφοφορίες σε κοινοβούλια θα γίνουν επίσης στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Δανία, τρεις χώρες που αντιμετωπίζουν επικριτικά κάθε περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. Και σε αυτές καταγράφονται ενδοιασμοί για την Αλβανία, κυρίως λόγω έλλειψης συγκεκριμένων επιτυχιών στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και της διαφθοράς

Είναι βασικό να υπογραμμιστεί ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. με 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θεωρείται ως στρατηγικό καθήκον της Ένωσης. Το 2012 οι 27 ξεκίνησαν επίσημα ενταξιακό διάλογο με το Μαυροβούνιο και το 214 με τη Σερβία. Τώρα έχει έρθει η σειρά της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ενώ αντίστοιχη προοπτική τοποθετείται στο απώτερο μέλλον για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.