H “εξαπάτηση” του Αντώνη Σαμαρά από τον Μητσοτάκη! Πήρε θέση αντιπροέδρου ο Μαργαρίτης Σχοινάς

| Kafeneio™ |
Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και της Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αναλαμβάνει ο Έλληνας υποψήφιος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ο πρώην επικεφαλής υπεύθυνος Τύπου της Ομάδας Γιούνκερ θα είναι και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Όλη την προηγούμενη περίοδο όσο τα δημοσιεύματα έκαναν λόγω για ενδιαφέρον από την πλευρά του πρωην Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ...
Αντώνη Σαμαρά να πάει στην Κομισιόν, από τη ΝΔ διέρρεαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ηταν σωστό γιατί ως πρωην Πρωθυπουργός θα έπρεπε να πάρει μονον θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και δηθεν αυτο δεν μπορουσε να εξασφαλιστεί από ελληνικής πλευράς. Σήμερα, βέβαια, που ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη – απλός αξιωματούχος της Κομισιόν την προηγούμενη περίοδο – Μαργαρίτης Σχοινάς παίρνει θέση αντιπροέδρου (υπερ-Επιτρόπου) στη νέα σύνθεση της ΕΕ, φαίνεται καθαρά ότι το “κόψιμο” Σαμαρά από τον Μητσοτάκη (όπως ο ίδιος το 2014 είχε κόψει την Ντόρα Μπακογιάννη για χάρη του Δημήτρη Αβραμόπουλου) είχε μόνον εσωκομματικά πολιτικά κριτήρια και την διάθεση της “δυναστείας” να κυριαρχήσει πλήρως στην κεντροδεξιά παράταξη και το κόμμα της ΝΔ.

Η νέα Κομισιόν που προτείνει η Γερμανίδα εκλεγμένη Πρόεδρος της Κομισιόν που θα αναλάβει από 1η Νοεμβρίου αφορά 14 άνδρες και 13 γυναίκες –μαζί με την ίδια- τηρώντας την υπόσχεσή της για μια Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Θα έχει συνολικά πέντε Αντιπροέδρους. Τον αριθμό ρεκόρ των 8 αντιπροέδρων θα έχει η Κομισιόν, ανάμεσά τους οι υποψήφιοι για επικεφαλής αντιπρόεδροι της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτ Βεστάγκερ, όπως και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αναλυτικότερα, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, ο Γιοχάνες Χαν τον προϋπολογισμό και την διοίκηση, ο Πολωνός Γιάνος Βοισέτσοφσκι την Αγροτική Ανάπτυξη, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις την Οικονομία που λειτουργεί για τους Πολίτες, ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους το Περιβάλλον και τους ωκεανούς, ο Λουξεμβούργιος Νικόλας Σμιντ την Απασχόληση και η Μαλτέζα Χελένα Ντάλι την Ισότητα.

Η Βέρα Γιούροβα από την Τσεχία μοιράζεται το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία με τον Βέλγο Ντιντιέ Ρέινερς. Ο Γιοχάνες Χαν από την Αυστρία, αναλαμβάνει τις εσωτερικές υποθέσεις, η Μαρίγια Γκάμπριελ από τη Βουλγαρία την καινοτομία και τη νεολαία, η Ντουμπράβκα Σούικα από την Κροατία τη Δημοκρατία και Δημογραφία.

Η Μαγκρέτ Βέσταγκερ αναλαμβάνει εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα ψηφιακής μετάβασης, καθώς και πολλές άλλες αρμοδιότητες όπως η Δικαιοσύνη. Η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία την Ενέργεια, η Φιλανδή πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν τις διεθνείς σχέσεις, η Σιλβί Γκουλάρντ από τη Γαλλία την Εσωτερική Αγορά αλλά και τη νέα διεύθυνση της Άμυνας και του Διαστήματος. Ο Λάζλο Τροσκάνιλ από την Ουγγαρία τη Διεύρυνση και ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν το Εμπόριο.

Ο Ολλανδός Φρανς Τίμμερμανς αναλαμβάνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το κλίμα, η Πορτογαλέζα Ελίζα Φερέιρα την περιφερειακή πολιτική,  ο Μάρος Σέφτσοβις τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών, ο Σλοβένος Γιάνες Λέναρτσις τη Διαχείριση Κρίσεων, και η Σουηδέζα Ίλβα Γιόχανσον τις Εσωτερικές υποθέσεις.

Τέλος, ως γνωστόν ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ αναλάμβάνει Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική.

Αυτοί οι Επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μόνο αν εγκριθούν από τους ευρωβουλευτές στις ακροάσεις (που θα γίνουν από 30 Σεπτεμβρίου ως περίπου 8 Οκτωβρίου) θα επιβεβαιωθεί ο διορισμός τους.

Όσο για τη Βρετανία, στις 23 Αυγούστου, το Συμβούλιο έλαβε επιστολή από τον εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία: «Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου 2019, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 25 Ιουλίου ότι δε θα ορίσει έναν Επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη νέα Επιτροπή και ότι αυτό δεν είχε ως στόχο να σταματήσει η ΕΕ να διορίσει μια νέα Επιτροπή. Γράφω επισήμως να επιβεβαιώσω ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διορίσει υποψήφιο για το Σώμα των Επιτρόπων του 2019-2024 ”

Με πληροφορίες από ethnos.gr