Ο κομματικός «στρατός» του διαδικτύου και τα τρολλς…

Τα δύο μεγάλα κόμματα, έχουν έναν ολόκληρο στρατό από οπαδούς και τρολλς που κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνόησε τη δημιουργία νέων, ψεύτικων account αλλά ούτε και τη σύγκρουση των δύο στρατών.

Όσο, όμως, το θερμόμετρο της πολιτικής επικαιρότητας ανεβαίνει, τόσο ξεκινά στο διαδίκτυο και η μάχη των troll, όπως αναφέρει ο Βασίλης Σ. Κανέλλης στο in.gr.

Μπορεί το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό να χαρακτηρίζεται από ηπιότητα και να απουσιάζουν οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο, ο διαδικτυακός πόλεμος συνεχίζεται.

Οι «ηλεκτρονικοί στρατοί» των δύο μεγάλων κομμάτων, τα επί πληρωμή ή εθελοντικά trolls, δίνουν καθημερινές μάχες στο πεδίο του twitter παραμένοντας πιστοί στο δόγμα που λέει ότι η αποδόμηση του αντιπάλου στα social media μπορεί να ρίξει μέχρι και κυβερνήσεις.

Αν πίστευε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχασε την εξουσία θα «αποστράτευε» τα δικά του troll είναι γελασμένος. Και φυσικά κανείς δεν θα περίμενε ότι και η Νέα Δημοκρατία θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα έβγαινε στην επίθεση. Ετσι, μετά από μια μικρή παύση πυρών, λόγω της θερινής ραστώνης o ηλεκτρονικός «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από παλαιούς και νέους λογαριασμούς στο twitter, από τους γνωστούς αλλά και από άγνωστους «καλικατζάρους» του διαδικτύου, από πληρωμένους με μηνιάτικο ή ακόμη και από πιστούς οπαδούς των κομμάτων.

Κουλτούρα του μίσους

Τα «ΝΕΑ» ρώτησαν ανθρώπους που γνωρίζουν τον συγκεκριμένο τομέα, για την μετά τις εκλογές συμπεριφορά των troll που κατά γενική ομολογία είναι οι φορείς μιας «κουλτούρας του μίσους» που φυσικά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

Ποιος ξεχνά τον πόλεμο που ξέσπασε στις ΗΠΑ για την εκλογή Τραμπ για την οποία έβαλαν το χεράκι τους στρατιές troll;

Οσοι γνωρίζουν, λοιπόν, λένε ότι μέσα στο 2019 «συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος που έσπευσε να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία. Κάλπαζε προς την εξουσία άλλωστε και γι’ αυτό βρέθηκαν πολλοί να επιστρατευτούν. Όμως, η ΝΔ δεν είχε καθόλου χρήμα για να τους πληρώνει και πολλοί έφυγαν για να επανέλθουν μετά τις εκλογές.

Τώρα και η ΝΔ μπορεί να φτιάξει το δικό της «στρατό» για την καθημερινή αντιμετώπιση της επικαιρότητας. Αλλωστε, πλησιάζει η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανασυνταχτεί και θα χτυπάει κατά βούληση…».

Ρωτήσαμε τι κάνει η Κουμουνδούρου γι’ αυτό. Αν δηλαδή τα παράτησε μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου. «Τρελός είσαι; Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει αντεπίθεση διαρκείας και τα troll του είναι σε θέση μάχης περιμένοντας το σύνθημα. Εχει πολύ κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορεί να τους πληρώνει. Δεν έχει άδεια ταμεία όπως η ΝΔ και γι’ αυτό ρίχνουν χρήμα. Το 31% στις εκλογές άλλωστε τους δίνει το θάρρος να λένε ΄΄είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα επανακάμψουμε δριμύτεροι΄΄».

Ερχεται μάχη

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνόησε τη δημιουργία νέων, ψεύτικων account αλλά ούτε και τη σύγκρουση των δύο στρατών. Οσο, όμως, το θερμόμετρο της πολιτικής επικαιρότητας ανεβαίνει, τόσο ξεκινά στο διαδίκτυο και η μάχη των troll. Για παράδειγμα όλες τις προηγούμενες ημέρες σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε για τη Λέρο και την κλοπή του πολεμικού υλικού.

Οι καλικάτζαροι της Κουμουνδούρου τρόλαραν την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αν αυτό γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε κρεμάλες», με τα γαλάζια troll να απαντούν: «Συριζαίοι, εσείς κάνατε ξέφραγο αμπέλι το στρατό».

Η παρουσία των αρχηγών στη ΔΕΘ, η Μαρέβα Μητσοτάκη, οι αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, τα χρέη των κομμάτων, η ΕΡΤ, οι στρατιές των μετακλητών ένθεν κακείθεν, τα Εξάρχεια, το μετρό Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό, οι «γαλάζιοι» και «κόκκινοι» επιχειρηματίες, είναι τα αγαπημένα θέματα των troll των δύο κομμάτων.

Κι αναμένεται… σφαγή καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει απόφαση να μετατρέψει το κόμμα σε e-ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που σημαίνει κι ότι θα ενισχύσει το στρατό του διαδικτύου καθώς δε βρίσκει (όπως παραπονείται) μέσα ενημέρωσης για να περάσει τη φωνή του.

Τα ευφάνταστα ονόματα

Παλαιότερες έρευνες που είχαν γίνει στο διαδίκτυο, ανέδειξαν τα βασικότερα troll. Αλλά άνηκαν στους πληρωμένους στρατούς των κομμάτων. Αλλά εθελοντικά «έπαιζαν ξύλο» στο twitter με μοναδικό σκοπό την αποδόμηση των επιχειρημάτων του αντιπάλου.

Η ουσία είναι ότι πλέον το άλλοτε «όπλο» της Νεοδεξιάς, όπως ξεκίνησε στις ΗΠΑ του Τραμπ, έχει γίνει βασικό εργαλείο επίθεσης στον αντίπαλο ή ελέγχου της κοινής γνώμης και από αριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ενδιαφέρον έχουν πολλά από τα ονόματα που από το 2012 και μετά έκανα το διαδίκτυο πολιτική «χωματερή μίσους».

Δεν είναι απαραίτητα fake λογαριασμοί, μπορεί να είναι υπαρκτά πρόσωπα που ασχολούνται επί ώρες στο twitter. Μπορεί να πληρώνονται από τα κόμματα, μπορεί και όχι.

«Οπου Τσάρος και η μοίρα του», λέγεται ο ένας. «Αμεσογιδοκρατία», ο άλλος.

Ιδιαίτερα ενεργός ο beatBoukowski, μαχητικός ο σύντροφος Χ αλλά και ο α λα Casa de Papel ήρωας, «El Professor». Αιχμηρός ο Potty mouth αλλά και ο Αλλέξης, ο Sυριζαίος φασίστας, η Αυτοδύναμη πίτσα, ο «pou_pas_re_karanika» και ο Greek Punisher με φωτογραφία του Τσαρλς Μπρόνσον.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει η «soultana xakousti», ο «Δραχμend», o «α-Χρηστος Φαταούλ-ας», ο corto maltese, ο «δραχμάνινοφ».