Η μεγάλη επιστροφή στο κέντρο...

kafeneio sp

Ποια θα είναι η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά όταν στις 17 Οκτωβρίου στη Σύνοδο των ηγετών των...

Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, συναντήσει και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα;

Όπως είχε δημοσιεύσει και τον Αύγουστο το newpost.gr, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν προχωρήσει αρκετά οι συνομιλίες με τους σοσιαλδημοκράτες και ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεν είναι πλέον πρωθυπουργός, θα συνεχίσει να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις συσκέψεις του PES. «Όπλο» του είναι το υψηλό ποσοστό που κατέλαβε στις τελευταίες εκλογές, οι κοινές θέσεις που έχουν καταγραφεί σε πολλά ζητήματα με ηγέτες του κέντρου της γηραιάς ηπείρου, αλλά και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Σε προηγούμενες Συνόδους η οικογενειακή φωτογραφία στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά να κάθονται στα δυο άκρα αποτύπωνε το «παγωμένο» κλίμα που υπάρχει μεταξύ τους. Σίγουρα η πρώτη συνάντηση στο PES, εφόσον οι πληροφορίες επαληθευτούν, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού στο ΚΙΝΑΛ όλο το τελευταίο διάστημα νιώθουν την «ανάσα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της Κουμουνδούρου θυμίζουν τις συνεχείς αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου από τα προεκλογικά μπαλκόνια εκτιμώντας πως η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Χαριλάου Τρικούπη για «επιστροφή στις ρίζες» βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν οι νοσταλγοί του ΠΑΣΟΚ δεν περάσουν το κατώφλι της Κουμουνδούρου το «πλήγμα» που θα δεχθεί το ΚΙΝΑΛ σε ένα ενδεχόμενο διάσπασής του θα είναι καίριο με τον Αλέξη Τσίπρα να διεκδικεί την απόλυτη ηγεμονία του χώρου.

Θεωρούν πως αυτή τη στιγμή η Φώφη Γεννηματά πιέζεται πολύ περισσότερο από τα αριστερά της με αρκετά στελέχη, μάλιστα να «λοξοκοιτούν» προς την Κουμουνδούρου τη στιγμή που η εκλογική απήχηση του ΚΙΝΑΛ παραμένει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του χρόνου και με αυτό το σκεπτικό το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξουν ακόμα πιο πολύ τη δεξιά στροφή της ΝΔ, ώστε να καλέσουν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να διαλέξει «στρατόπεδο». Σε οποιαδήποτε ταύτιση με το Μαξίμου η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη θα κατηγορηθεί πως «κλείνει το μάτι» στην κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η διαχείριση της τρίτης θέσης έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη υπόθεση για την κ. Γεννηματά στο νέο διπολικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί.

Οι τελευταίες τοποθετήσεις της, πάντως βάζουν φρένο στις φιλοδοξίες του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν σαφές πως η ίδια θέλει να θωρακίσει τη θέση του ΚΙΝΑΛ στο κέντρο διατηρώντας την αυτονομία του και ασκώντας μια ξεχωριστή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως κυβερνώσα αριστερά και τώρα ψάχνει να βρει τα πατήματά του προς το κέντρο.

Την ξεχωριστή πολιτική της πλατφόρμα θα επιχειρήσει να αναδείξει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά την επίσκεψή της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8-9 Σεπτεμβρίου...

A. Αντζολέτος
newpost.gr