Δυο μήνες ΝΔ, τα μέτρα λιτότητας ενισχύονται. Η κοινωνία θα απαντήσει; Της Δέσποινας Σπανού

1

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες διακυβέρνησης από την ΝΔ. Συνήθως όλες οι κυβερνήσεις δεν υλοποιούν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Τα τελευταία μνημονιακά  χρόνια όμως  αυτό είναι ο κανόνας, που δεν επιδέχεται δυστυχώς την παραμικρή εξαίρεση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη υποσχόμενος ότι θα καταργήσει τα μνημόνια και όταν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν αντίμετρα που θα περιορίσουν ή θα ισοφαρίσουν τις συνέπειες...

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έγινε.
Η ΝΔ ακολούθησε άλλο αφήγημα, αυτό της ανάπτυξης. Υποσχέθηκε στον Ελληνικό Λαό ότι μόλις αναλάβουν την κυβερνητική εξουσία θα έρθουν βροχή οι επενδύσεις, όπως επίσης ότι την επόμενη μέρα θα μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα και με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και κοινωνικές παροχές. Πριν αλέκτωρ λαλήσει  τρεις, όμως απεδείχθη το ψευδές των υποσχέσεων.

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον και ούτε καν σαν θέμα ετέθη στην περιοδεία  που έκανε ο πρωθυπουργός και στις επαφές του με ξένους ηγέτες. Οι δεσμεύσεις μετατράπηκαν σε: «εάν και εφόσον έχουμε ανάπτυξη, θα δούμε….».
Μάλιστα συνέβη και αυτό στην συνάντηση του με την κ. Μέρκελ,, όχι μόνο δεν ετέθη σαν θέμα αλλά μόνος του ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε «πρώτα η αξιοπιστία της χώρας και μετά η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», δηλαδή όχι μόνο δεν διαπραγματεύομαι αλλά διευκολύνοντας τον αντίπαλο, λέω μόνος μου, αυτό που θα έλεγε ο αντίπαλος αρνούμενος.
Όσο για την υποσχόμενη ανάπτυξη, όχι μόνο δεν έρχεται η βροχή των επενδύσεων, αντιθέτως έρχεται βροχή αντεργατικών μέτρων.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης το βασικό επιχείρημα  των δανειστών και των κυβερνητικών υπαλλήλων τους  ήταν ότι η μείωση των μισθών θα έφερνε επενδύσεις. Σαφέστατα αυτό δεν συνέβη, αντιθέτως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26%,  η ανεργία εκτοξεύθηκε, ο δημόσιος πλούτος ξεπουλήθηκε και η όποια αναιμική ανάπτυξη που επικαλούνται ότι πέτυχαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, με κανέναν τρόπο δεν ισοφαρίζει αυτή την καταστροφή.

Η ΝΔ επιμένει στον μύθο της ανάπτυξης, προωθώντας μάλιστα με τα πρώτα νομοσχέδια, αντεργατικά μέτρα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα η κατάργηση της  αιτιολογημένης απόλυσης εργαζόμενου, της θεσμοθέτησης  συνευθύνης  του εργολάβου  για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας , όπως και η αναστολή προθεσμιών παραγραφής  των αξιώσεων του εργαζόμενου έναντι της εργοδοσίας, είναι ρυθμίσεις πραγματικό δώρο στους εργοδότες. Ιδιαίτερα η κατάργηση της ρύθμισης της αιτιολόγησης των απολύσεων, ρύθμιση που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ήταν τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν την είχε υλοποιήσει και την έφερε μόνο προεκλογικά, την είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία τότε, για να καταργηθεί αμέσως μετά τις εκλογές με πρωτοβουλία του κ. Βρούτση.
Βέβαια ο κ. Βρούτσης ως υπουργός εργασίας, έχει αναδειχθεί σε πρωταθλητή των αντεργατικών διατάξεων. Ήταν ο ίδιος υπουργός που μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, θέσπισε τον υποκατώτατο, κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωσε το εφάπαξ και ακόμα περισσότερο τις συντάξεις. Η περαιτέρω μάλιστα μείωση των συντάξεων κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ.

Επιπλέον προετοιμάζεται από την κυβέρνηση η περαιτέρω υποβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που θα έχει σαν αποτέλεσμα νέα – δραματική μάλιστα- μείωση των συντάξεων για τους ήδη συνταξιούχους.
Επίθεση στο λαϊκό εισόδημα όμως δεν συντελείται μόνο από τις άμεσες μειώσεις, αλλά και από την αύξηση του κόστους ζωής. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία θα είναι της τάξης 14%-20% θα φέρει μεγάλο κτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εξαπατήσει τον ελληνικό λαό προεκλογικά λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων και τώρα προσπαθεί να πει ότι η αύξηση αυτή θα είναι μικρή. Ψεύδεται ασυστόλως. Παράλληλα με την αύξηση, προετοιμάζει την αποκοπή ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά, διατηρεί τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε βάρος της ΔΕΗ, που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τα σκανδαλωδώς χαριστικά προνόμια στους ιδιώτες και στους ολιγάρχες της ενέργειας στην χώρα.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο για όλα? Αυτός που πληρώνει πάντα, ο φτωχός λαός, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες.
Την Κυριακή 8/9 ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης ανακοινώνει τα μέτρα της οικονομικής του πολιτικής, για το επόμενο χρόνο, στην ΔΕΘ.
Τα μέτρα αυτά θα έχουν δραματικές συνέπειες είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι και οι κοινωνικοί φορείς στην Θεσσαλονίκη έδωσαν μια πρώτη απάντηση.
Αυτό πρέπει να είναι μόνο η αρχή.

Όλοι εμείς που υφίσταμεθα τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, οφείλουμε να πούμε ένα ΟΧΙ, στα μέτρα που ήδη ελήφθησαν και σε όσα πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα,
Να πούμε ένα ΟΧΙ στην περαιτέρω υποβάθμισή της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας, την περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
  1. Συνδικαλίστρια εργατομητέρα, συνάδελφος στο δημόσιο, στην ίδια υπηρεσία.
    Γιά πολλά χρόνια δεν θυμάμαι να εργάσθηκε ούτε μέρα.
    Έχει και παράπονα.
    Τώρα θέλει να σώσει και μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου