Τριψήφιες οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ΔΕΗ των αγροτών

| Kafeneio™ |
Άλλα περίμεναν οι αγρότες από την νέα κυβέρνηση, άλλα βρίσκουν μπροστά τους.

Σύμφωνα με την παραδοχή του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, στον τ/σ ΌΠΕΝ, «πράγματι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ θα φέρει αύξηση του κόστους της παραγωγής και θα έχει επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, αλλά είναι προτεραιότητα να σωθεί η ενεργειακή παραγωγή της χώρας»...
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΔΕΗ επισήμως, καθώς και όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, οι ανατιμήσεις θα εφαρμοστούν στον επόμενο λογαριασμό που θα λάβουν οι καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας κυμαίνονται από 8,3% (χαμηλή τάση) έως 9,6% (μέση τάση), ενώ αυξάνεται και η τιμή του παγίου κατά 13,2% (χαμηλή τάση).

Οι αυξήσεις για τα αγροτικά τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής:

✱ Αγροτικό διακοπτόμενο χαμηλής τάσης: Από 0,06412 ευρώ/kWh σε 0,06944 ευρώ/kWh (αύξηση 8,3%) και πάγιο από 0,53 σε 0,60 ευρώ/μήνα, δηλαδή αύξηση 13,2%. Αυξημένη είναι και η ελάχιστη χρέωση, καθώς από 4,20 ευρώ/μήνα ανεβαίνει σε 4,55 ευρώ/μήνα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται μεμονωμένοι αγρότες με γεωτρήσεις και θερμοκηπιακές μονάδες.

✱ Αγροτικό διακοπτόμενο μέσης τάσης: Από 0,05933 ευρώ/kWh σε 0,06503 ευρώ/kWh (αύξηση 9,6%). Στη μέση τάση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ποιμνιοστάσια και ΤΟΕΒ.

Έξτρα χρέωση από Νοέμβριο

Σαν να μην έφτανε αυτό, στα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα προστεθεί και χρέωση (ρήτρα) κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2019.

Δηλώσεις για τις ανατιμήσεις του αγροτικού ρεύματος παραχώρησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και του ΤΟΕΒ Μεσσαράς, Ευάγγελος Τσιμπραγάκης: «Μετά την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, οι αγρότες επωμίζονται νέες επιβαρύνσεις, σε μια περίοδο που είναι αδύνατον για τον παραγωγό να αντέξει οποιαδήποτε οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος παραγωγής»