Νo-deal Brexit… και η Βρετανία χάνει τη Σκωτία;...

kafeneio sp

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Το μήνυμα αυτό του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, διαβιβάζει ο σύμβουλός του Ντέιβιντ Φροστ στους ευρωπαίους αξιωνατούχους, με τους οποίους συναντάται στις Βρυξέλλες.

«Θα εργαστούμε σθεναρά για μια συμφωνία αλλά το backstop πρέπει να...

καταργηθεί. Αν δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τότε ασφαλώς θα πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία», δηλώνει ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσεγγίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με αποφασιστικότητα και σθένος και σε πνεύμα φιλίας, και ότι η σαφής προτίμησή του είναι η αποχώρηση από την ΕΕ με μία συμφωνία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μία που να καταργεί το backstop, καθώς η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει ποτέ τους τελωνειακούς ελέγχους ή τις υποδομές στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

Ταυτόχρονα, με δύο δισεκατομμύρια στερλίνες, ο υπουργός Οικονομικών Τζαβίντ Τζαντίβ, ενισχύει το αποθεματικό των έξι δισεκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση των πρώτων αναγκών που θα προκαλέσει τυχόν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Η προσοχή αναλυτών και μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη στις επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις αυτόνομες επαρχίες, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Στην τελευταία, συζήτησε το θέμα του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας που έχει εξελιχθεί στο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την θέση του για αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικά μέσα, πρόταση όμως που έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το Politico, παράλληλα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει μια ευρωπαϊκής εμβέλειας εκστρατεία «πειθούς» για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να πείσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες της ΕΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί σοβαρά για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Εκτός από μια ευρέως εγχώρια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πάρουν σελίδες σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και να στοχεύσουν ηλεκτρονικές διαφημίσεις σε ευρωπαίους πολίτες, κατευθύνοντάς τους στις πληροφορίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Μέρος της ευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού θα στοχεύει και θα είναι προσαρμοσμένο στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Υπάρχει, όμως, ευρύτερος στόχος να περάσει το μήνυμα σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπλοφάρει, όταν λέει ότι θα φύγει στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας

Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ είχε προειδοποιήσει πριν ένα μήνα τους διεκδικητές της αρχηγίας των Συντηρητικών, και κατά συνέπεια του πρωθυπουργικού θώκου, ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, η χώρα θα κινδυνεύσει να κατατμηθεί και ο επόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης δεν θα έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα κεφάλαια για να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται.

Σήμερα, δεν είναι λίγοι οι βετεράνοι πολιτικοί που προειδοποιούν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία φέρνει πιο κοντά τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 2015 με ποσοστό 55%, όμως το 2016 ψήφισαν με ποσοστό 62%, υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Σήμερα και με βάση τις εξελίξεις, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος, με το σκεπτικό ότι η Σκωτία ωθείται εκτός της ΕΕ παρά τη θέλησή της.

«Κατά την άποψή μου δεν είναι δημοκρατικό να μπλοκάρω το δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να επιλέξει και το ξεκαθάρισα στον Μπόρις Τζόνσον», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον βρετανό πρωθυπουργό.

Η Στέρτζον είπε ότι δεν είναι σαφές το πώς σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξαν με την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι.

«Αυτό με κάνει να πιστεύω πως ό,τι και αν λέει δημοσίως ο Μπόρις Τζόνσον, για το ότι προτιμά να πετύχει μια συμφωνία, στην πραγματικότητα επιδιώκει όντως ένα Brexit χωρίς συμφωνία επειδή αυτή είναι η λογική της σκληροπυρηνικής θέσης του», είπε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Σκωτία και για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Atlantic, η Σκωτία διαθέτει τα δικά της νομικά, εκπαιδευτικά και υγειονομικά συστήματα, δεν έχει χερσαία σύνορα με κράτος μέλος της ΕΕ και δεν έχει βιώσει θρησκευτικές διαμάχες σε οποιαδήποτε κλίμακα όπως η Ιρλανδία και η προοπτική της ανεξαρτησίας της έχει αναζωπυρωθεί.

Η αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλούσε σοβαρές δυσκολίες στη Σκωτία, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο. Ως χώρα εξαγωγής κάθε εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση σε προϊόντα όπως φρέσκα θαλασσινά, τρόφιμα και ποτά θα βλάψει σοβαρά την οικονομία της. Η ΕΕ παρέχει επίσης στη Σκωτία νομική προστασία για το ουίσκυ της, ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν και μια ξεχωριστή μάρκα στις διεθνείς αγορές.

Οι προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση της Σκωτίας ήδη από το 2016 υπογράμμισαν τη δυνατότητα μιας ξεχωριστής μορφής Brexit για τη Σκωτία που θα μπορούσε να τη διατηρήσει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προτάσεις αυτές όμως αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Τερέζα Μέι.

Αν όμως το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, όπως απειλεί ο Τζόνσον, τότε το Εδιμβούργο θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης στενών δεσμών με την Αγγλία και την πλήρη ανεξαρτησία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας σε οποιαδήποτε μελλοντική ψηφοφορία θα διαφέρουν σημαντικά από εκείνα που διατυπώθηκαν το 2014 και οι γραμμές της πολιτικής μάχης θα είναι πλέον διαφορετικές...

tvxs.gr