Φωτιά στην Εύβοια: Το σπάνιας ομορφιάς δάσος Natura στην περιοχή

Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα στην περιοχή, όπου εκτείνεται ένα πανέμορφο καταπράσινο δάσος και υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία για την τύχη του.

Και μάλιστα με την φωτιά να βρίσκεται σε εξέλιξη απειλούνται και άλλα μεγάλα κομμάτια του δάσους Natura, σπάνιας ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή. Αναλυτικότερα αισθητικά δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές της χώρας με συνολική έκταση 32.506 εκτάρια...
Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της Ελλάδας. Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά.

Ποιο είναι το δάσος

Στο δήμο Διρφύων, στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται το αισθητικό δάσος Στενής, στο οποίο υπάρχουν ρυάκια, φαράγγια, πολυάριθμα είδη δέντρων, φυτών αλλά και ζώων. Το δάσος καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, Ευρωπαϊκές καστανιές, Κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και Ανατολικούς πλάτανους, δρύες, πλατάνια, αλλά και πολλά αγριολούλουδα (παιώνια, πρίμουλ) καθώς και πολύ σπάνια είδη πτηνών, όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης.

pentapostagma.gr