Στην Ελλάδα μεταφέρεται η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν: Το «Grace 1» θα αγκυροβολήσει στην Καλαμάτα – «Τελεσίγραφο» Τεχεράνης σε Ουάσινγκτον

0
Το «Grace 1» απέπλευσε τις προηγούμενες ώρες από το Γιβραλτάρ κατευθυνόμενο προς τη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, αφού οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να το αφήσουν ελεύθερο με Τεχεράνη να στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον εναντίον της κατάσχεσης του πετρελαιοφόρου.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν δεν έχει εκτονωθεί ούτε στο ελάχιστο και όλα δείχνουν πως μεταφέρεται στην Ελλάδα. Αναμένεται η αμερικανική αντίδραση για την παρουσία του ιρανικού πετρελαιοφόρου σε ελληνικά εδάφη καθώς και οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα, που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε διπλωματική κρίση....

Σαφή προειδοποίηση προς την Ουάσιnγκτον εναντίον πιθανής κατάσχεσης του ιρανικού τάνκερ «Grace 1» έστειλε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσάβι.

Μεταξύ άλλων, ο Ιρανός αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας, εναντίον της κατάσχεσης του πετρελαιοφόρου, το οποίο πλέει σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε μεταξύ της σύγκρουσης Τεχεράνης και Δύσης πλέει προς την Ελλάδα μετά την αναχώρησή του από το Γιβραλτάρ, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, λίγες ώρες αφού απορρίφθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για κατάσχεση του σκάφους.


Το Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, έφυγε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (2100 GMT), όπως αναφέρει το Reuters. Τα στοιχεία έδειξαν νωρίς τη Δευτέρα ότι το πλοίο κατευθύνεται στην Καλαμάτα στην Ελλάδα.



​Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικά σκάφη, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γιβραλτάρ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να επιδίωξε ανεπιτυχώς την εκ νέου κατάσχεση του «Grace 1».

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του βρετανικού τάνκερ «Stena Impero», το οποίο κατασχέθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Στενό του Ορμούζ, με την Τεχεράνη να κάνει λόγο για παραβίαση των διεθνών ναυτιλιακών κανονισμών.

«Αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει την τύχη του βρετανικού πλοίου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)