Ο fake ... θρίαμβος της άρσης των capital controls...

kafeneio sp
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την πλήρη άρση των capital controls με ύφος...



και τόνους τουλάχιστον.... προσωπικού θριάμβου.

Πήρε τον λόγο αιφνιδίως στην Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα, για να προαναγγείλει την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και να διακηρύξει ότι «τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν», για να καταγγείλει την «καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα» η οποία «είχε ως αποκορύφωμα το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου 2015 και η δραματική αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και τη διακίνηση κεφαλαίων», και για να δηλώσει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

«Επιτέλους σήμερα κλείνει οριστικά ένας 4ετής μήνας ανασφάλειας και ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες τα capitals controls καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός ενώ τους τόνους του πολιτικού... θριάμβου της κυβέρνησης Μητσοτάκη έσπευσε πάραυτα να στηρίξει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας: «Η άρση των capital controls σηματοδοτεί την επιστροφή στην ομαλότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Reuters.

Εν ολίγοις, οι κύριοι Μητσοτάκης και Στουρνάρας ενημέρωσαν τον ελληνικό λαό και το διεθνές ακροατήριο επίσης, πως με την εκλογική νίκη της ΝΔ οι αγορές, οι τράπεζες και οι διεθνείς επενδυτές είδαν...το φως το αληθινό, ήρθη κάθε επιφύλαξή τους για την αντοχή και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες σταμάτησαν να έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα ως προς την χρηματοδότηση της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας και έτσι κατέστη δυνατή η άρση των capital controls τα οποία διατηρούσε μάλλον.. σκοπίμως ο «καταστροφέας Τσίπρας» ως θηλιά στον λαιμό των επιχειρήσεων.

Εκείνο που δεν είπαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Στουρνάρας είναι μόνον δυο αυταπόδεικτες αλήθειες.

Η πρώτη είναι πως η πλήρης άρση των capital controls που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή και θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου είναι, στην ουσία της, τυπική και μόνον. Ελάχιστοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν απομείνει σε ισχύ και αυτοί αφορούσαν μόνον συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με το εξωτερικό. Στο εσωτερικό δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος στις αναλήψεις καταθέσεων, ενώ ελεύθερες είναι ήδη και οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ.

Η δεύτερη αλήθεια που δεν είπαν ο πρωθυπουργός και ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πως ακόμη κι αυτή η άρση των τελευταίων περιορισμών ήταν ώριμη και προετοιμασμένη εδώ και αρκετούς μήνες αλλά δεν την εισηγείτο η Τράπεζα της Ελλάδας για - ευνόητους - πολιτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης, η άρση και των τελευταίων capital controls είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019. Την αρμοδιότητα όμως για την τελική εισήγηση επ’ αυτης της άρσης την έχει η Τράπεζα της Ελλάδας, κι αυτή η εισήγηση - με διάφορα προσχήματα περί «διστακτικότητας των τραπεζών» και «εκλογικού πολιτικού κινδύνου» - καθυστερούσε συστηματικά.

Αντιθέτως, ο κεντρικός τραπεζίτης κινήθηκε με... αστραπιαία ταχύτητα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: Επισκέφθηκε τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12 Ιουλίου και αμέσως μετά, έξω από το Μαξίμου, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί την πλήρη άρση των capital controls. Περιέργως δε, αυτή την φορά ξέχασε να πει ότι βλέπει και κίνδυνο «δημοσιονομικής εκτροπής» φέτος και ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα, όπως έλεγε και προειδοποιούσε περίπου... μια φορά την εβδομάδα πριν από τος εκλογές.

Κατά τους πλέον καλόπιστους στην αξιωματική αντιπολίτευση η στάση αυτή του Γιάννη Στουρνάρα μπορεί να είναι απλώς «το service του κεντρικού τραπεζίτη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να ανανεωθεί για μια ακόμη πενταετία η θητεία του στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας».

Κατά τους πλέον καχύποπτους δεν ήταν παρά η τελευταία πράξη στην συντονισμένη επιχείρηση υπονόμευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από « συγκεκριμένο κέντρο πολιτικών, τραπεζικών και μιντιακών συμφερόντων». Ήταν η επιχείρηση που είχε ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας εκλογές του 2015 με την ευθεία προτροπή Στουρνάρα για άρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και συνεχίστηκε με την περίφημη παγίδα των άδειων ταμείων και της «πιστωτικής ασφυξίας» και με το εγχείρημα της «αριστερής παρένθεσης»...

tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)