Ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ: Τι ενισχύει την ακροδεξιά τρομοκρατία

kafeneio sp
0

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται ακόμη οι ΗΠΑ μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στο Ελ Πάσο και το Ντέιντον. Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, φαίνεται πως ο κίνδυνος της ακροδεξιάς τρομοκρατίας αγνοήθηκε ή υποτιμήθηκε για πολύν καιρό...

Εδώ και καιρό αρκετοί Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ δεν είναι οι ισλαμιστές ή οι αντιφασιστικές οργανώσεις, όπως υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι λεγόμενοι White Supremacists . Πρόκειται για λευκούς ακροδεξιούς, οι οποίοι φαίνεται να ενθαρρύνονται από τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου.

Στο Ντέιτον ο φερόμενος δράστης ήταν ένας 24χρονος, ο οποίος σκότωσε 9 ανθρώπους και στη συνέχεια πυροβολήθηκε θανάσιμα από την αστυνομία. Τα κίνητρά του είναι ακόμη άγνωστα. Για τον φερόμενο δράστη του μακελειού του Σαββάτου στο Τέξας, που κόστισε τη ζωή 21 ανθρώπων σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, το κανάλι ABC μετέδωσε πως ο άνδρας δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Μεξικανούς.

Η «εισβολή»

Λίγο νωρίτερα ένα μανιφέστο γεμάτο μίσος, το οποίο φέρεται να είχε γράψει ο συγκεκριμένος, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο. Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτή η επίθεση είναι η απάντηση στην ισπανική εισβολή στο Τέξας». Το ίδιο λεξιλόγιο χρησιμοποιεί και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει συχνά την παράνομη μετανάστευση Λατινοαμερικανών στις ΗΠΑ «εισβολή». Πολλές φορές δε έχει ταυτίσει μετανάστες με μέλη εγκληματικών οργανώσεων ενώ τον περασμένο Μάιο δήλωσε ότι κάποιοι μετανάστες-εγκληματίες «δεν είναι άνθρωποι, είναι ζώα».

Την ίδια ώρα πολλοί κατηγορούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ακροδεξιά. Σε σχόλιο της New York Times αναφέρεται: «Ο κόσμος και ειδικά η Δύση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη λευκή εθνικιστική τρομοκρατία, η οποία αγνοήθηκε και δικαιολογήθηκε για πάρα πολύ καιρό». Η εφημερίδα δημοσίευσε μια λίστα με 8 δολοφονικές επιθέσεις στις ΗΠΑ μετά το 2017, όπου οι σκοπευτές φέρεται να είχαν ακροδεξιά κίνητρα.

«Το Ελ Πάσο δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο»

Η αντιρατσιστική οργάνωση Anti-Defamation League (ADL) εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά ενισχύεται. Σύμφωνα με την ADL οι λεγόμενοι White Supremacists θεωρούν ότι οι λευκοί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μια συνωμοσία που αποδίδουν μάλιστα στους Εβραίους. Πιστεύουν ότι σχεδόν όλες οι πράξεις δικαιολογούνται εάν εξυπηρετούν τη «διάσωση της φυλής τους».

Μετά το μακελειό ο σερίφης του Ελ Πάσο Ρίτσαρντ Γουάιλς έγραψε στο Facebook: «Το Ελ Πάσο δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο επειδή ένας ρατσιστής μπήκε στην πόλη μας για να προσπαθήσει να επιβάλει τις απόψεις του. Ήρθε ο καιρός να σηκωθούμε και να καλέσουμε τους βουλευτές μας σε όλα τα επίπεδα να λογοδοτήσουν. Θέλω βουλευτές που να στέκονται απέναντι στο ρατσισμό».

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)