Οι απειλές και η ουσία...

kafeneio sp

Η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, προχώρησε στην πλήρη άρση των capital controls. Ορθώς έπραξε. Οπως ορθώς της...

απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος ότι «είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων έχει ξεκινήσει σταδιακά εδώ και καιρό. Αυτό που έγινε προχθές συνιστά την ολοκλήρωση μιας μακρόχρονης διαδικασίας η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση, έγινε στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος έχει επίσης δίκιο όταν λέει ότι ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών». Και θα είχε ακόμα περισσότερο, αν πρόσθετε τον ρόλο που έπαιξε ο Γιάννης Στουρνάρας ώστε να καθυστερήσει η εφαρμογή του μέτρου.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θριαμβολογεί και επιχειρεί να εμφανίσει την πλήρη άρση των capital controls ως δικό της επίτευγμα! Χθες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού απέδωσε την επιβολή του ελέγχου κίνησης των κεφαλαίων στην «ανεύθυνη πολιτική» που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν δίστασε να περάσει και στις απειλές.

Αφησε ανοιχτό το ζήτημα διερεύνησης από τη Βουλή των αιτιών για τις οποίες φτάσαμε στα capital controls. Πράγμα που σημαίνει- αν ληφθούν υπόψη όσα έλεγε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση- σύσταση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών. Ακόμη και παραπομπές σε ειδικά δικαστήρια. Δηλαδή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει μια πραγματική και σε βάθος πολιτική συζήτηση σε αυτή τη χώρα για το πώς φτάσαμε στην κρίση, στα μνημόνια και φυσικά στα capital controls. Να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία και να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Μια τέτοια συζήτηση, χωρίς απειλές για ειδικά δικαστήρια και όλα τα συμπαρομαρτούντα, είναι αναγκαία. Γιατί θα αποκάλυπτε αιτίες και υπεύθυνους και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς που τις εμπνεύστηκαν και τις πραγματοποίησαν. Οτιδήποτε άλλο μόνο κακό κάνει στη χώρα και στην προοπτική της...

efsyn.gr