Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019

Σε καλοκαιρινή ραστώνη ο Κικίλιας...

Στην εντατική τα νοσοκομεία...

Πέρασαν δύο μήνες από την ανάληψη την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει πως δεν θα ζητήσει πίστωση χρόνου. Μάλιστα, είχε διαμηνύσει από το βήμα της Βουλής, αλλά και στα υπουργικά συμβούλια προς τους υπουργούς, ότι θα...

πρέπει να τρέξουν τάχιστα την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ώστε η καθημερινότητα των πολιτών να βελτιωθεί άμεσα.

Ωστόσο, δεν έλαβαν όλοι το μήνυμα του πρωθυπουργού. Ιδίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, φαίνεται πως κινείται σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης, ακόμη και εάν το κεντρικό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν κάνουν καλοκαιρινές διακοπές.

Μάλιστα, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά φαίνεται πως χειροτερεύει. Πράγμα λογικό εάν αναλογιστεί κανείς πως στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας καταγράφονται πρωτίστως επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» και πρακτικές δημοσίων σχέσεων.

Μόνο τον τελευταίο μήνα η ΠΟΕΔΗΝ έχει προχωρήσει σε σωρεία καταγγελιών για υλικοτεχνικά μέσα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε σειρά νοσοκομείων της περιφέρειας και της Αθήνας.

Αναλυτικά οι καταγγελίες:

Στις 2 Αυγούστου, επισήμανε ότι στο Νοσοκομείο Καρπενησίου λόγω έλλειψης χρημάτων οι ασθενείς δεν είχαν ζεστό νερό για να κάνουν μπάνιο. Στο δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Καρπενησίου μειώθηκε 25% το έτος 2019 σε σχέση με το έτος 2018. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν οι ασθενείς για δέκα ημέρες στα χειρουργεία και στις κλινικές χωρίς ζεστό νερό που είναι άκρως απαραίτητο.

Στις 5 Αυγούστου, κατήγγειλε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας ξέμεινε από τραυματιοφορείς και τέθηκαν σε κίνδυνο οι ασθενείς. Τονίζει ότι καθυστερούν οι διακομιδές για εξετάσεις και κινδυνεύουν ζωές ασθενών, ενώ συμπληρώνει ότι 13 άτομα κάνουν τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν 22.

Στις 7 Αυγούστου, έκανε καταγγελία για απαράδεκτη κατάσταση σε παθολογική κάλυψη των ασθενών του νομού Ηλείας, λόγω έλλειψης παθολόγων ιατρών και των ακατανόητων αποφάσεων του Διοικητή των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας. «Στο Νοσοκομείο του Πύργου λειτουργεί μία Παθολογική κλινική 36 κλινών, η οποία για να καλύψει τις ανάγκες προστέθηκαν 14 κλίνες σε τρίκλινους και τετράκλινους θαλάμους με πληρότητα 100% . Μάλιστα σκέπτονται να αναπτύξουν και επιπλέον κρεβάτια σε άλλο κτήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στις 9 Αυγούστου, κατήγγειλε ότι επικρατούσαν επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς στο Νοσοκομείο Ρόδου εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και οι ασθενείς κινδυνεύουν από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον διαλυμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την έλλειψη υλικών, ενώ κλινικές 35 ασθενών σε κάθε βάρδια καλύπτονται από μία ή δύο νοσηλεύτριες.

Στις 12 Αυγούστου, αναφέρθηκε σε περιστατικά βίας στο Νοσοκομείο της Άρτας λέγοντας ότι τα νοσοκομεία είναι «ξέφραγο αμπέλι». Στο Νοσοκομείο της Άρτας δεν υπηρετεί κανένας φύλακας λόγω έλλειψης κονδυλίων, ανέφερε σε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων

Στις 19 Αυγούστου, κατήγγειλε ότι το Νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν λειτουργεί με ασφάλεια, ενω τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σαντορίνης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο Αναισθησιολόγος μεγάλος σε ηλικία γιατρός είναι μόνος του στο Νοσοκομείο εδώ και 10 μήνες. Τέσσερις μήνες πριν αντικαταστάθηκε με μετακίνηση Αναισθησιολόγου από άλλο Νοσοκομείο για λίγες ημέρες και για 120 ημέρες βρίσκεται νυχθημερόν στο Νοσοκομείο.

Στις 21 Αυγούστου, κατήγγειλε ότι τα Κέντρα Υγείας Ν. Πρέβεζας λειτουργούν μόνο πρωινό ωράριο λόγω έλλειψης Ιατρών, ενώ τόνισε ότι στην κορύφωση του καλοκαιριού που εξυπηρετούν χιλιάδες παραθεριστές και μόνιμους κατοίκους (100 χιλιόμετρα ακτές Ιονίου) δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την στελέχωσή τους, για άλλον ένα χρόνο.

Στις 22 Αυγούστου, προχώρησε σε καταγγελία ότι το Νοσοκομείο Κέρκυρας στενάζει από τις ελλείψεις Προσωπικού, Ιατρών, Νοσηλευτών και για περιστατικά βίας σε βάρος του Προσωπικού. Η Ομοσπονδία αναφέρει το παράδειγμα όπου συνοδός ασθενή στις 2 τα μεσάνυχτα 11/8/2019, έδειρε άγρια Νοσηλευτή και φύλακα Νοσοκομείου στο χώρο διαλογής των περιστατικών στα ΤΕΠ. Εισέβαλαν στο χώρο των Ιατρείων, ανέβηκαν πάνω σε Ιατρικά μηχανήματα υψηλού κόστους και τα κλωτσούσαν για να τα σπάσουν.

Στις 26 Αυγούστου κατήγγειλε ότι στο Νοσοκομείο Βέροιας δεν υπάρχει αναισθησιολόγος έως την 1 Σεπτέμβρη. Επισημαίνει ότι στο Νοσοκομείο της Βέροιας υπηρετούν τρεις Αναισθησιολόγοι. Ο ένας είναι, καιρό τώρα, ασθενής με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η δεύτερη αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και λόγω εξάντλησης (20 ημέρες βρίσκονται νυχθημερόν στο Νοσοκομείο) βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Ο τρίτος μετά από συνεχείς εφημερίες είναι με ρεπό λόγω εξάντλησης.

Στις 27 Αυγούστου, αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών και την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών εξυπηρετεί 200.000 κατοίκους και πρόσφυγες, μετανάστες. Οι εξετασθέντες κατ’ έτος στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά και τα επείγοντα είναι 200.000. 100.000 κατ’ έτος ασθενείς εξετάζονται στα επείγοντα...

newpost.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.