Τρ.Αλεξιάδης: Η ΝΔ πότε θα αποπληρώσει τα τεράστια χρέη της προς τη ΔΕΗ;

0
Σύμφωνος με τη μείωση των φόρων, αλλά όχι με το να ενισχύονται οι έχοντες και οι κατέχοντες, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος ζήτησε από τη ΝΔ απαντήσεις τόσο για το αν η οικονομία που παρέλαβε από είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτή που τού παρέδωσε το 2015, όσο και για το πότε θα αποπληρώσει τα χρέη της προς τη ΔΕΗ.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Τρ.Αλεξιάδης επισήμανε ότι στο μέτωπο της οικονομίας ακούγονται πολλά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ...
αναμένει συγκεκριμένες πολιτικές.

«Περιμένουμε να δημοσιοποιηθούν ή να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια και να δούμε ποια θα είναι αυτή η καινούργια οικονομική πολιτική. Η ΝΔ έχει δώσει δείγματα γραφής, το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, βεβαίως, και το στηρίξαμε, παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν ως προς τις διατάξεις του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, διερωτήθηκε «γιατί έπρεπε η ΝΔ (μέσω των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ) να δώσει στους έχοντες και κατέχοντες, περίπου 15.000 άτομα, ένα δώρο συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ», αντί να ενισχύσει με αυτά τα χρήματα «τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα ορφανοτροφεία, τα ιδρύματα, το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, και μια σειρά από τέτοια ιδρύματα που πολύ σωστά το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν να στηριχτούν. Συμφωνούμε, λοιπόν, στο να υπάρχει μείωση των φόρων και περιμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, διαφωνούμε στο να ενισχύονται οι έχοντες και κατέχοντες».

Ως προς τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο από τα μνημόνια, διερωτήθηκε πώς η κυβέρνηση κατάφερε, ήδη, από το πρώτο νομοσχέδιο, να βρει δημοσιονομικό χώρο 220 εκατ. για περισσότερες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αν η οικονομία που παρέλαβε δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

«Πρέπει να απαντήσει αυτή τη στιγμή η ΝΔ: Η οικονομία που παρέλαβε είναι καλύτερη ή σε χειρότερη απ' ό,τι την παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2015. Να σας θυμίσω ότι τότε αρμόδια οικονομικά στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι δεν ξέρουμε αν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, να σας θυμίσουμε ότι τώρα εμείς παραδώσαμε ένα τεράστιο μαξιλάρι, και την οικονομία σε πάρα πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης που το έχει διατυπώσει η ΕΕ στην πρόσφατη έκθεσή της», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άρα, η ΝΔ πρέπει να αλλάξει αφήγημα και πρέπει να εξηγήσει ποια σημεία της οικονομικής πολιτικής που παρέλαβε θα αλλάξει, και ποια καινούργια θα φέρει».

Σχετικά με τη ΔΕΗ, ο Τρ.Αλεξιάδης σημείωσε ότι χρειάζεται να απαντηθεί αν θα αυξηθούν τα τιμολόγια.

«Εμείς καταφέραμε με μια προβληματική ΔΕΗ που παραλάβαμε και διαχειριστήκαμε το όλο θέμα, αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εμφανίσουν τις αυξήσεις που ετοιμάζουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ ως κάτι θετικό. Να σας θυμίσω το ποιοι ευθύνονται για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή, γιατί η ΔΕΗ είναι μία εταιρεία καταδικασμένη από το θεσμικό πλαίσιο που κληρονομήσαμε εμείς, να μειώνει τους πελάτες της. Και τα τεράστια χρέη της ΔΕΗ τα δημιούργησαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις και πολιτική», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «εν πάση περιπτώσει, επειδή περί των χρεών της ΔΕΗ ακούμε πάρα πολλά, κάποια στιγμή πρέπει ο νέος πρόεδρός της να απαντήσει για τα τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ που έχει το κόμμα της ΝΔ. Πότε θα τα αποπληρώσει;»

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι γίνεται μια ζωντανή, ουσιαστική συζήτηση και για τις αιτίες της ήττας και για την επόμενη ημέρα. «Δεν είναι περίοδος για εσωστρέφεια, είναι περίοδος για ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο, περίοδος για να πάμε στην επόμενη ημέρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάνου Σκουρλέτη ότι «το κόμμα δεν χρειάζεται followers», επισήμανε πως συμφωνεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται οπαδούς, αλλά μέλη.

«Ένα κόμμα των 30.000 μελών πρέπει να μεγαλώσει, να διευρυνθεί, και να γίνει ένα κόμμα μεγάλο, στο οποίο τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό λόγο, θα έχει ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες σαν αυτές που είχαμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργοποίηση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί», κατέληξε ο Τρ.Αλεξιάδης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)