Η Βαρσοβία ζητάει από το Βερολίνο πολεμικές αποζημιώσεις

Ογδόντα χρόνια μετά τις εκρήξεις των πρώτων γερμανικών βομβών στο έδαφος της Πολωνίας, η ηχώ τους είναι ξαφνικά πιο δυνατή: η Βαρσοβία ζητεί δισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις.

Καλοί γείτονες και σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η Βαρσοβία και το Βερολίνο έμοιαζαν να είχαν κλείσει τις μεταξύ τους διαφορές που προέρχονταν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...

Όμως η έλευση στην εξουσία των συντηρητικών εθνικιστών στην Πολωνία, για τους οποίους οι επιφυλάξεις έναντι της Ε.Ε. και της Γερμανίας είναι ένα πολιτικό θέμα που τους φέρνει ψήφους, έχει αλλάξει τα δεδομένα.

«Η Πολωνία δεν έχει ακόμη λάβει την πρέπουσα αποζημίωση. Χάσαμε έξι εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου — πολύ περισσότερους από άλλα κράτη που έλαβαν σημαντικές αποζημιώσεις. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί να μείνει έτσι», επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου το 2017 από τον επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Η Βαρσοβία ετοιμάζει μια νέα έκθεση, ευρύτερη αυτής που συνέταξε το 1947, στην οποία αναφέρεται το ισόποσο των 850 δισεκατομμυρίων σημερινών δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του PiS Αρκάντιους Μολάρτσικ.