Χωρίς προκήρυξη η Μενδώνη διόρισε διευθυντή του Εθνικού θεάτρου τον Δ. Λιγνάδη

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει την πρακτική της προκατόχου της, Μυρσίνης Ζορμπά, για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών μέσω προκήρυξης διαγωνισμού.

Ελάχιστες ημέρες προτού να λήξει η κατά τρεις μήνες παραταθείσα θητεία του Στάθη Λιβαθινού στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, γνωστοποιήθηκε σήμερα ότι, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη...
, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης ορίζεται νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου θεάτρου της χώρας, «επιστρέφοντας», όπως επισημαίνεται, «σε έναν γνώριμό του χώρο».

Η κυρία Μενδώνη είχε -ούτως ή άλλως- καταστήσει σαφές ότι κατ’ αρχάς δεν θα ακολουθήσει την πρακτική της προκατόχου της Μυρσίνης Ζορμπά για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών, μέσω δηλαδή προκήρυξης διαγωνισμού. Και, πράγματι, βάσει μίας από τις τέσσερις διατάξεις που αφορούσαν την πολιτική Πολιτισμού στο διυπουργικό νομοσχέδιο, καταργούνται οι διαγωνισμοί και επανέρχεται η αποκλειστική ευθύνη της επιλογής προσώπων στον υπουργό Πολιτισμού.

«Τα κείμενα των προκηρύξεων, που με ιδιαίτερη σπουδή εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, βρίθουν νομικών σφαλμάτων, γεγονός που τις καθιστούσε ιδιαίτερα ευάλωτες σε προσφυγές, που με τη σειρά τους έθεταν εν κινδύνω την ομαλή λειτουργία των καλλιτεχνικών οργανισμών» είχε επιχειρηματολογήσει η κυρία Μενδώνη σε αγόρευσή της στη Βουλή,