Γιατί δεν πρέπει να μπαίνουμε αμέσως με βουτιά στην θάλασσα;

0
Μια γρήγορη βουτιά στο νερό της θάλασσας μοιάζει με την καλύτερη ιδέα όταν η ζέστη κάνει την άσφαλτο να λιώνει. Πριν σπεύσετε όμως να πέσετε μέσα στο κρύο νερό, ξανασκεφθείτε το. Το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να απειλήσει τη ζωή σας.

Αυτό είναι το μήνυμα ενημερωτικής εκστρατείας στη Βρετανία και των γαλλικών Αρχών, που βλέπουν το εφετινό κύμα καύσωνα να έχει απρόσμενα θύματα...

Στη Γαλλία, π.χ., τρεις ηλικιωμένοι πέθαναν τον Ιούνιο μόλις βούτηξαν στη θάλασσα για να δροσιστούν από τα 40άρια που έδειχνε ο υδράργυρος. Και οι τρεις πέθαναν από ανακοπή καρδιάς. Το πιθανότερο είναι ότι ο οργανισμός τους έπαθε σοκ επειδή βούτηξαν απότομα στο κρύο νερό, χωρίς να προσαρμοστούν στη διαφορά θερμοκρασίας.

Στη Βρετανία, η οικογένεια ενός 14χρονου που έχασε με παρόμοιο τρόπο τη ζωή του το 2015, άρχισαν ενημερωτική εκστρατεία προς το κοινό, για να αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα.

Ο Cameron Gosling πέθανε στις 5 Ιουλίου 2015 όταν βούτηξε απότομα σε ένα ποτάμι. Όλοι οι άλλοι φίλοι του μπήκαν στο νερό σιγά-σιγά και κανείς τους δεν έπαθε κάτι. Εκείνος έχασε ακαριαία τις αισθήσεις του και η καρδιά του σταμάτησε να κτυπά.

Η περίπτωση του Cameron δεν είναι μεμονωμένη. Οι βρετανικές Αρχές υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο 400 Βρετανοί έχουν την ίδια κατάληξη, βουτώντας απότομα στο κρύο νερό. Η πλειονότητα από αυτούς είναι νεαροί άνδρες (ηλικίες κάτω των 30 ετών) και οι περισσότεροι ήταν καλοί κολυμβητές.

Τι είναι το σοκ από το κρύο νερό

Όπως εξηγεί ο Dr Mike Tipton, καθηγητής Ανθρώπινης & Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, το σοκ από το κρύο νερό εκδηλώνεται όταν κάποιος μπαίνει απότομα σε νερό που είναι (ή μοιάζει να είναι) πολύ πιο κρύο από τον ίδιο.

Η απότομη διαφορά θερμοκρασίας προκαλεί ακούσιες αντιδράσεις του σώματος. Η καρδιά κτυπά πιο δυνατά και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Η αναπνοή επιταχύνεται έως και δέκα φορές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μέσα σε λίγα λεπτά σε εισρόφηση άφθονου νερού και πνιγμό. Επιπλέον, η καρδιά αρχίζει να κτυπά ακατάστατα. Και στις ακραίες περιπτώσεις μπορεί να σταματήσει από το σοκ της διαφοράς θερμοκρασίας.

Το σοκ του κρύου νερού επηρεάζει επίσης την ικανότητα κίνησης, με συνέπεια ο πάσχων να μην μπορεί να αντιδράσει. Τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνειδήσεως.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν το θύμα στον πανικό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο πνιγμού.

Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και δυνατοί κολυμβητές πνίγονται επειδή η απότομη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας κάνει τους μυς να μην λειτουργούν σωστά.

Από τους 25 βαθμούς Κελσίου

Το νερό θεωρείται κρύο όταν η θερμοκρασία του είναι κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου και πολύ κρύο κάτω από 15 βαθμούς. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να επηρεάζει το σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και όσο πιο ζεστό είναι το σώμα όταν μπει απότομα στο νερό, τόσο πιθανότερο είναι το σοκ από το κρύο νερό.

Οι 25 βαθμοί αποτελούν το σημείο κάτω από το οποίο ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει αρκετή θερμότητα ώστε να διατηρείται ζεστός. Το επακόλουθο είναι να αντιδρά το σώμα, μειώνοντας τη ροή αίματος προς τα χέρια και τα πόδια επειδή θέλει να διατηρήσει εν ζωή τα ζωτικά όργανα.

Ωστόσο όλ' αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να κολυμπάτε στα κρύα νερά του Αιγαίου ή σε παραλίες με υποθαλάσσιες πηγές παγωμένου νερού.

Πρέπει απλώς να μπαίνετε στο κρύο νερό περπατώντας με αργά βήματα. Έτσι θα δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στην αναζωογονητική δροσιά του, τονίζει ο Dr Tipton.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)