ΕΟΠΥΥ, άσυλο, ΟΤΑ στο επίκεντρο του διυπουργικού και η μάχη για τη Θάνου

kafeneio sp
0


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή όπου σήμερα ψηφίζεται το διυπουργικό νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται στον ένα μήνα από την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου η πρώτη φάση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης...


Με την ψήφιση σήμερα του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου, τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, μέτρα για να σταματήσουν οι «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ολοκληρώνεται στην επέτειο του ενός μήνα από την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου η πρώτη φάση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το διυπουργικό περιλαμβάνει όμως και τη διάταξη που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου και έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε πολιτικά γραφεία του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων και “φωτογραφίζει” ουσιαστικά την κ.Θάνου. Κυβερνητικές πηγές πάντως απαντώντας χθες σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάριζαν ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω.

Αντιδράσεις βεβαίως στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν προκαλέσει και οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και περιφερειών, ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση των συνεπειών της απλής αναλογικής. Αλλά αντιδράσεις προκαλεί και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με ορισμένα στελέχη της ΝΔ να ανησυχούν για κλιμάκωση κινητοποιήσεων από το Σεπτέμβριο καθώς η πρώτη συγκέντρωση αν και μέσα στο καλοκαίρι είχε συμμετοχή, ωστόσο οι γαλάζιοι είναι πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας στηρίζει αυτή την κομβική ούτως ή άλλως για τη ΝΔ επιλογή.

Από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση όμως στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το διυπουργικό με στόχο να επέλθει η αρχή του τέλους για τις «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο της έμφασης που θέλει να δίνει η κυβέρνηση στα ζητήματα της καθημερινότητας, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να γίνει πράξη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται. Πρόκειται, άλλωστε, όχι μόνο για προεκλογική δέσμευση, αλλά και για κυβερνητική προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης τότε είχε χαρακτηρίσει «ουρές της ντροπής» το συνωστισμό βαριά ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και είχε αναφερθεί στη διανομή φαρμάκων ως ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα.

Στις βασικές προβλέψεις του, για το μείζον αυτό ζήτημα, το διυπουργικό νομοσχέδιο αναφέρει ότι «πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με σκοπό την διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά... ατελώς και χωρίς την επιβάρυνσή τους». Έτσι, τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτόν, επισημαίνουν από την κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προωθούνται οι διαδικασίες ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, όσοι ασθενείς προγραμμάτιζαν χημειοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με τη νέα ρύθμιση, η παραλαβή θα γίνεται από την κλινική με δική της ευθύνη και οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν για θεραπεία χωρίς την πρόσθετη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν με το ισχύον σύστημα, εξηγούσαν. Για να προχωρήσει αυτό δε, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Υπενθυμίζεται ότι το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για:

*Τη μείωση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%,

*Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό

*Σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.

*Την κύρωση των αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.

Σε όλα αυτά αναμένεται να αναφερθεί κατά την παρέμβαση του σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης, πριν την ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι.

Με αφορμή τον ένα μήνα από την εκλογική νίκη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο νομοθετικό έργο που ήδη έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, δηλαδή στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 33% από εφέτος και στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, αλλά και στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για το Μάτι, για την ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ενημέρωσης 112, αλλά και στην προκήρυξη 1.500 θέσεων στην Αστυνομία και στη δρομολόγηση 2.450 προσλήψεων στο χώρο της υγείας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)