«Δεν σε ασφαλίζω. Φύγε γιατί θα σε πυροβολήσω»

kafeneio sp

Μόλις μία μέρα μετά τις καταγγελίες για σωματικά βασανιστήρια σε εργαζόμενο σε φημισμένο εστιατόριο της Κέρκυρας, αποκαλύπτεται ένα εξίσου σοκαριστικό περιστατικό εργοδοτικής αναλγησίας σε μεγάλη ταβέρνα στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, φανερώνοντας το σκοτεινό πρόσωπο της αποκαλούμενης βαριάς βιομηχανίας της χώρας...


Γιατί κάποιοι εργοδότες δεν αρκούνται να καταπατούν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας, αφήνοντας απλήρωτους και ανασφάλιστους τους εργαζόμενους, αλλά, αν οι τελευταίοι κάνουν το λάθος να ζητήσουν τα αυτονόητα, μισθούς και ένσημα, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι ακόμα και με όπλα.

Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές μέρες έξω από γνωστό εστιατόριο στη Χερσόνησο, όταν ο εργαζόμενος, κάτοικος Ηρακλείου, πήγε να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να του καταβάλει τα ένσημα για εργασία περίπου τριών μηνών.

Τότε ήρθε αντιμέτωπος με την οργή του αφεντικού της οικογενειακής επιχείρησης, ο οποίος σήκωσε το όπλο του, το έδειξε στον υπάλληλο και του είπε: «Σήκω φύγε, δεν θα σε ασφαλίσω. Θα σε πυροβολήσω αν ξανάρθεις εδώ».

Ο υπάλληλος τρομαγμένος αποχώρησε και κατήγγειλε το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της Χερσονήσου και την επόμενη μέρα στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου. Είχε πιάσει δουλειά μαζί με άλλους γνωστούς του στην επιχείρηση στις αρχές Μαΐου. Δεν είχαν ξαναδουλέψει εκεί. Εκαναν λίγο από όλα, μπουφετζήδες, σερβιτόροι, παραγγελίες, ό,τι ζητούσε το αφεντικό. Στην αρχή υπέγραψαν ένα έγγραφο με το οποίο έχαναν κάθε δικαίωμα στην αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Ο ιδιοκτήτης τούς ζήτησε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, με σκοπό, όπως είπε, να τους ασφαλίσει. Μέχρι που πριν από λίγες μέρες ένας εξ αυτών πήγε στο ΙΚΑ και διαπίστωσε πως δεν έχει μπει κανένα ένσημο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο εργοδότης τούς έδινε έναντι, άλλοτε 200 άλλοτε 150 ευρώ μετρητά στο χέρι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του εργαζόμενου, εκτός από τα ένσημα του χρωστάνε μεροκάματα 1.600 ευρώ. Οπως ήταν λογικό, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Για να ακολουθήσει το περιστατικό με την απειλή όπλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο οποίος διέφυγε το Αυτόφωρο, έχει απασχολήσει ξανά την Αστυνομία καθώς έχει συλληφθεί για λαθρεμπόριο και διακίνηση προϊόντων- μαϊμού.

«Εχουν αποθρασυνθεί κάποιοι εργοδότες. Δεν έχουμε ξανακούσει τέτοιο περιστατικό στο Ηράκλειο. Γνωρίζουμε για περιπτώσεις ανασφάλιστων ή πολλών που δουλεύουν οκτάωρο ενώ υπογράφουν για τετράωρο, αλλά τέτοια συμπεριφορά είναι πρωτόγνωρη. Αν όμως γίνονται σε φημισμένα εστιατόρια όπως αυτό της Κέρκυρας, σκεφτείτε τι μπορεί να γίνεται σε άλλα μικρότερα. Την επόμενη φορά δηλαδή θα μας πυροβολήσουν;» αναρωτιέται στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Ριζικιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού στο Ηράκλειο. Ο ίδιος μαζί με τον εργαζόμενο θα κάνουν σήμερα καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Το τραγικό είναι πως η Επιθεώρηση Εργασίας για όλο το Ηράκλειο είχε στη διάθεσή της μόνο ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, το οποίο μισθωνόταν με λίζινγκ. Κι αυτό μέχρι πρόσφατα. Η μίσθωση έληξε και δεν ανανεώθηκε.

Απέναντι στα διάφορα εργοδοτικά όπλα, το μόνο που έχουν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο Κρήτης είναι η συμμετοχή τους στο σωματείο, καθώς, όπως φαίνεται από πρόσφατες περιπτώσεις, υπό την απειλή των καταγγελιών, οι εργοδότες συνήθως συμμορφώνονται.

efsyn.gr