Ο Μ.Σαλβίνι προσπαθεί να εμποδίσει την αποβίβαση μεταναστών από πλοία ΜΚΟ

0
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι εργάζεται προκειμένου να εμποδίσει δύο πλοία διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα τα οποία έχουν ναυλώσει γαλλικές και ισπανικές ΜΚΟ να φέρουν περισσότερους από 500 μετανάστες στην Ιταλία.

Το Ocean Viking των γαλλικών ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα και SOS Mediterranee περισυνέλεξε περίπου 356 μετανάστες ανοικτά...
των ακτών της Λιβύης από την Παρασκευή, ενώ το ισπανικό πλοίο Open Arms διέσωσε περίπου 160 ανθρώπους.

Και τα δύο πλοία βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο σε κοντινή απόσταση από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσουν τους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες.

Όμως ο Σαλβίνι, ηγέτης της δεξιάς Λέγκας που έχει δει τα ποσοστά της να εκτοξεύονται αφότου ανέλαβε πέρυσι την εξουσία και ξεκίνησε μια άγρια αντιμεταναστευτική καταστολή, δήλωσε σήμερα πως τα πλοία δεν είναι πρόβλημα της Ρώμης.

«Εργάζομαι στο υπουργείο αυτό το πρωί προκειμένου να εμποδίσω περισσότερους από 500 μετανάστες να αποβιβαστούν από δύο πλοία ΜΚΟ, ένα γαλλικό και ένα ισπανικό», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.

«Θα σας ενημερώσω πώς τελειώνει αυτό. Δεν θα τα παρατήσω».

Ο Σαλβίνι είπε πως η Λιβύη προσφέρθηκε να δεχθεί πίσω τους μετανάστες που επιβαίνουν στο Ocean Viking και είπε πως το Open Arms πρέπει να πάει στην Ισπανία.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τους μετανάστες στη σπαρασσόμενη από τη βία Λιβύη, λέγοντας πως οι μετανάστες υφίστανται βασανιστήρια και κακομεταχείριση εκεί. Η Open Arms έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει την ανακατανομή των μεταναστών στην Ένωση.

Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επέμβουν, προειδοποιώντας ότι πλησιάζουν καταιγίδες.

«Το να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο και τη βία στη Λιβύη μεσοπέλαγα με αυτό τον καιρό ισοδυναμεί με το να προκαλούμε τον ένα πόνο πάνω στον άλλο», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να τους επιτραπεί αμέσως να δέσουν, και να τους επιτραπεί να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται τόσο πολύ.»

Η Ισπανία δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να ασχοληθεί με την παροχή άμεσης φροντίδας στους μετανάστες.

«Το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως μια διάσωση λαμβάνει χώρα στο πιο κοντινό ασφαλές λιμάνι. Χωρίς αμφιβολία, αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει την Ιταλία. Αν ήμασταν εμείς, θα το κάναμε», δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Ανάπτυξης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Αμπάλος στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Ωστόσο είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να σφυρηλατήσει μια «ευρύτερη» πολιτική προκειμένου να χειριστεί το θέμα των μεταναστευτικών αφίξεων μεταναστών από την Αφρική.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)