Δοκιμάζει τα αντανακλαστικά του Μητσοτάκη ο Ερντογάν – Φόβοι για θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο

O «Σουλτάνος» γκριζάρει το Αιγαίο και περικυκλώνει την Κύπρο

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλούν τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος να περικυκλώνει την Κύπρο με ερευνητικά σκάφη και φρεγάτες ενώ παράλληλα γκριζάρει το Αιγαίο εκδίδοντας NAFTEX για θαλάσσιες περιοχές κοντά στην Ρόδο και το Καστελόριζο.

Υπερβαίνοντας κάθε όριο προκλητικότητας, η Άγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μέσα στον Αύγουστο στην Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο....

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Kontranews, ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου έχει κινητοποιήσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αφού ο σουλτάνος δεν δείχνει να κάμπτεται από ψηφίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρώσεις κοροϊδία.

Παράλληλα η Άγκυρα σε μία προσπάθεια να εκβιάσει τους Αμερικανούς διαμηνύει ότι έχει αρχίσει τη διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για την αγορά μαχητικών πέμπτης γενιάς.


Βέβαια πρόκειται για εν θερμώ αντίδραση που έχει σχέση με την επιστροφή στην Τουρκία των πιλότων οι οποίοι έκαναν δοκιμαστικές πτήσεις στην Αμερική με τα F35.

Οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τη στρατηγική του Ερντογάν που απειλεί να βάλει φωτιά στην Μεσόγειο.

Με σταθερές και αποφασιστικές κινήσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλιμακώσει την κρίση αλλά η Άγκυρα ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά.

Πάντως σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε η ελληνική απάντηση θα δοθεί με στρατιωτικά μέσα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης των θαλασσίων συνόρων και στην κατεύθυνση αυτή το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας διατύπωσε αίτημα προκειμένου να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε περιοχή που ξεκινά από τα νότια της Ρόδου και φτάνει κοντά στο Καστελόριζο.

Στο αίτημα αυτό ζητείται η διαθεσιμότητα της περιοχής μετά τις 15 Αυγούστου. Την ίδια περίοδο ολοκληρώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους Ουρούτς Ρέις στη θάλασσα του Μαρμαρά ενώ ένα τέταρτο τουρκικό πλοίο πρόκειται να κατευθυνθεί προς την Τουρκική ΑΟΖ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ.

Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν επίσης στις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Βέβαια η στάση του Αμερικανού Προέδρου στην τουρκική προκλητικότητα προβληματίζει την Αθήνα, αφού βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη θέση με το Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που απαιτούν άμεσες αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για τους S400.