Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019

Κεραμέως για το άσυλο: Εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση


Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μιλώντας στη Βουλή υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άσυλο απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΙΝΑΛ - "Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική, πράττουμε το αυτονόητο" υπογράμμισε...


«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Αυτό τόνισε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, υπεραμυνόμενη της διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, αντιτείνοντας ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο πράττουμε το αυτονόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το "πεδίο προστασίας" έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το "καταφύγιο" δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η κ.Κεραμεως κατέθεσε στη συνέχεια νομοτεχνική, η οποία αντικαθιστά τον όρο αρμόδιες αρχές με τον όρο δημόσιες αρχές. Και αυτό προκειμένου όπως εξήγησε μιλώντας με τους κοινοβουλευτικους συντάκτες, να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές που ούτως ή άλλως έχουν αρμοδιότητες εκ του νόμου , αλλά αστυνομία και εισαγγελία. Η υπουργός Παιδείας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά την οποία έγινε προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου ώστε το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου, πλην όμως αυτη η προσπάθεια απέβη άκαρπη , καθώς οι διαφορές ήταν πιο ουσιώδεις και δεν γεφυρωθηκαν. Πάντως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.