Έτοιμη η Γεωργία να πάρει θέση χώρας που θα αποχωρήσει από την ΕΕ

Σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, το 80% του λαού της Γεωργίας τάσσεται εδώ και 15 χρόνια υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ – «Έχουμε δεσμευτεί για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Η Γεωργία, χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει «έτοιμη να πάρει τη θέση» εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν το μπλοκ, διαβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καθώς απομένουν μερικές εβδομάδες από την καταληκτική ημερομηνία του Brexit.

«Η Γεωργία σήμερα ενσαρκώνει ένα παράδοξο, αφού επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, τη στιγμή που κάποιοι φιλοδοξούν να την εγκαταλείψουν«, σχολίασε η Ζουραμπισβίλι, η οποία είχε προσκληθεί στη «Συνάντηση των επιχειρηματιών της Γαλλίας» που οργάνωσε η ομοσπονδία των εργοδοτών Medef.

«Πάντως, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη θέση εκείνης της χώρας που θα αποχωρήσει«, αστειεύτηκε η πρόεδρος, μιλώντας σε ένα ακροατήριο που το αποτελούσαν όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά και πολιτικοί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βρετανός υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Σύμφωνα με τη Ζουραμπισβίλι, το 80% του λαού της Γεωργίας τάσσεται εδώ και 15 χρόνια υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «χώρο του δικαίου, του μέτρου και των αρχών».


Η Γεωργιανή πρόεδρος επισήμανε πάντως ότι αντιμετωπίζει «με ρεαλισμό» την προοπτική ένταξης της χώρας της, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία θα είναι μακρά. «Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη για μια άμεση διεύρυνση (…) Αλλά η Γεωργία, επειδή επιθυμεί την επιτυχία της ΕΕ, έχει ήδη αποδείξει ότι έχει υπομονή», επέμεινε.

Η Ζουραμπισβίλι, που γεννήθηκε στη Γαλλία από οικογένεια Γεωργιανών εμιγκρέδων και υπηρέτησε σε διπλωματική θέση στο Κε ντ’ Ορσέ, κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν ανοίγματα προς τη χώρα της, τονίζοντας ότι «η υπομονή της δεν μπορεί να είναι στατική».

Μπάρκλεϊ: Έχουμε δεσμευτεί για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, μερικές ώρες μετά την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να περιορίσει τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να αποτρέψει το Brexit.

Ο Μπάρκλεϊ επανέλαβε επίσης την εναντίωση της Βρετανίας στο ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), ένα πρωτόκολλο που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχος του Τζόνσον ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αλλά εάν δε είναι δυνατό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, τότε ήμασταν σαφείς ότι φεύγουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την 31η Οκτωβρίου», είπε ο Μπάρκλεϊ, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη στο Παρίσι που διοργανώνει η γαλλική εργοδοτική ομοσπονδία MEDEF.

«Ο κόσμος ψήφισε υπέρ του Brexit, και είναι σημαντικό για τη δημοκρατία να το υλοποιήσουμε», πρόσθεσε ο Μπάρκλεϊ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κινήθηκε για να περιορίσει τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να αποτρέψει το Brexit μειώνοντας τον χρόνο που συνεδριάζει από τώρα μέχρι την ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των αντιπάλων του που τον κατηγόρησαν για ένα «πολύ βρετανικό πραξικόπημα».