Κυβερνητικό χάος στην Ιταλία...

kafeneio sp
0

Παραπαίει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία, με το έργο του TAV (σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Τορίνο – Λιόν), να αναδεικνύει ακόμη περισσότερο αυτό που...

ήταν εδώ και καιρό γνωστό, το ρήγμα ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά.

Ο ενισχυμένος απ’ τις ευρωεκλογές Ματέο Σαλβίνι, που καταψήφισε μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την πρόταση των Πεντάστερων να μπλοκάρει το έργο, τράβηξε το σχοινί ακόμη περισσότερο δίνοντας τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Repubblica, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας ζήτησε απ’ τον πρωθυπουργό να γίνει άμεσα ανασχηματισμός ή η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Ματέο Σαλβίνι και Τζουζέπε Κόντε είχαν συνομιλίες χθες το βράδυ, μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Πηγές της Λέγκας περιέγραφαν τη συζήτηση ως «μακρά, ήρεμη και εγκάρδια», ενώ άλλοι μιλούσαν για τεταμένο κλίμα.

Απ’ την άλλη, στο κόμμα του Λουίτζι ντι Μάιο υπάρχουν πια φωνές, που επηρεασμένες από τη Λέγκα, βλέπουν εκλογές στις 6 ή στις 13 Οκτωβρίου.

Ένα απ’ τα πρόσωπα που ο Σαλβίνι θέλει να καρατομηθούν είναι ο υπουργός Υποδομών, Ντανίλο Τονινέλι, που χθες ηττήθηκε στη Γερουσία καθώς καταψηφίστηκε η πρόταση για τον TAV.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ansa, ο Σαλβίνι είναι πιθανό επίσης να ζητήσει την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, με αφορμή τη στάση του στην κόντρα με την Ε.Ε. για το έλλειμμα και το υψηλό χρέος. «Ίσως» σχολίασε πηγή των Πέντε Αστέρων, τονίζοντας πως αν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών κάποιος από τη Λέγκα θα έχει να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο προϋπολογισμό.

«Δεν θα πω ποτέ κακή κουβέντα για τον ντι Μάιο ή τον Κόντε, αλλά κάτι έχει σπάσει τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Όπως είπε, χθες το βράδυ, «το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουμε μερικά υπουργεία ακόμα, κάποιες περισσότερες καρέκλες. Αντιθέτως, τα επτά υπουργεία της Λέγκας είναι στη διάθεση των Ιταλών. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα ή να πάνε σε εκλογές».

Χθες πάντως το κλίμα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ήταν παραπάνω από ψυχρό. Την ώρα που μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας ο ντι Μάιο, ο Σαλβίνι ήταν έξω και κατά την επιστροφή του στην αίθουσα δεν χαιρετήθηκαν καν μεταξύ τους.

Στον απόηχο της κυβερνητικής κρίσης Κόντε, Σαλβίνι και ντι Μάιο ακύρωσαν προγραμματισμένες για σήμερα δραστηριότητές τους...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)