Λιμάνι Πειραιά: Πρωτιά για πρώτη φορά στην Μεσόγειο

kafeneio sp
0

Η συνεχής αύξηση διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων οδήγησαν το λιμάνι του Πειραιά στο να πατήσει για πρώτη φορά στην πρώτη θέση στην Μεσόγειο στο τέλος του Ιουλίου...


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται τον προσεχή Οκτώβριο από την τυπική ανάληψη του προβλήτα ΙΙ από την κινεζική Cosco και όπως όλα δείχνουν το λιμάνι του Πειραιά στο τέλος του χρόνου θα γιορτάσει για πρώτη φορά την πρωτιά στην Μεσόγειο σε επίπεδο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος Ιουλίου έχει αφήσει πίσω το λιμάνι της Βαλένθια το οποίο επίσης τρέχει επίσης με ανοδικούς ρυθμούς. Αναμένοντας τα επίσημα στοιχεία για τον Ιούλιο αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019 από το λιμάνι της Βαλένθια είχε παρουσιάσει μία αύξηση της τάξης του 8,72% σε διακίνηση κοντέινερ (2.739.198 TEU) με τον Πειραιά αγγίζει τα 2.57 εκατ. TEU εμφανίζοντας άνοδο πάνω από 23%. Η συνέχιση των ρυθμών αυτών είναι που οδήγησαν στην ανατροπή στο τέλος του περασμένου μήνα και που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην πρωτιά για πρώτη φορά στο τέλος του 2019.

Η κατακόρυφη αύξηση που ξεπερνάει το 700% από το 2009 έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την διοίκηση του ΟΛΠ να ζητάει και την δημιουργία και τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στο master plan που θα καταθέσει προς έγκριση τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η προσθήκη του τέταρτου προβλήτα κρίνεται αναγκαία καθώς η υπάρχουσα δυνατότητα διαχείρισης του όγκου των εμπορευμάτων βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Παράλληλα στο Master Plan περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, η δημιουργία εμπορικών κέντρων, χώρους αναψυχής, ξενοδοχεία, νέες αποθήκες logistic, car terminal καθώς και ναυπηγείο. Η νέα κυβέρνηση έχει δείξει ότι βλέπει θετικά το master plan του ΟΛΠ ενώ σε ότι αφορά την κατασκευή ναυπηγείου αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)