Φωτιά: Αυτό είναι το προφίλ του εμπρηστή στην Ελλάδα! Στοιχεία σοκ!

Και η φωτιά… καλά κρατεί! Διπλάσιες οι δασικές πυρκαγιές φέτος σε σχέση με το 2018. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών. Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές.
Το στοιχείο αυτό δείχνει αύξηση 104% σε σχέση με πέρσι, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ευθύνονται οι…
εκλογές. Με τη φωτιά ακόμα στην Εύβοια να μην έχει κατασβηστεί για 4η μέρα, ο πρώτος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί αποτροπιασμό. Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ανδριανό Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.