Δόγμα «νόμος & τάξη»: Πέφτουν «φάπες» στους μπαχαλάκηδες – Κακούργημα η κατοχή μολότοφ

Aλλάζουν όλα στο χώρο της δικαιοσύνης. Η ανομία που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει, με την Κυβέρνηση να είναι έτοιμη για όλα. Με τις κινήσεις της Κυβέρνησης, θα μπει ένα τέλος στις μολότοφ, οι οποίες είχαν γίνει ο τρόμος και ο φόβος για τους πολίτες.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η επαναφορά του άρθρου για την αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα και την άσκηση ποινικής δίωξης σε δράστες επιθέσεων σε συμβολαιογράφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους...

Ακόμη σκέψεις υπάρχουν για την επαναφορά κάποιων πταισμάτων που με τον ισχύοντα από 1η Ιουλίου Ποινικό Κώδικα είχαν καταργηθεί στο σύνολό τους, όπως και η επαναφορά της κακουργηματικής μορφής του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών (μολότοφ).

Η απόφαση για θεσμική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος και να αφεθεί το έργο στα έμπειρα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής φαίνεται πάντως ότι προκαλεί αισιοδοξία στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και στον υφυπουργό Δημήτρη Κράνη πως οι αλλαγές θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ψηφιστούν το γρηγορότερο από τη Βουλή.

Για την κυβέρνηση ο νέος ποινικός χάρτης αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του στοιχήματος του Πρωθυπουργού να θωρακιστεί το πληγωμένο στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κύρος των θεσμών, τελικός στόχος για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη (και) μέσα από τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Ηδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας είχε διαμηνύσει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς» και ότι θα αυστηροποιηθούν αρκετές διατάξεις που είχαν περάσει από τη Βουλή στο… παρά ένα της διάλυσής της, προκαλώντας ερωτηματικά στην κοινή γνώμη και τον νομικό κόσμο.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται αυστηρότερο πλαίσιο συγκεκριμένα στις προϋποθέσεις για την υφ’ όρων έξοδο πολυϊσοβιτών από τις φυλακές, στη χορήγηση αδειών σε καταδικασμένους τρομοκράτες και σε κακουργήματα που μετατράπηκαν σε πλημμελήματα (όπως η δωροδοκία). Εξάλλου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για φυλακές υψίστης ασφαλείας – τύπου Γ.

Πάντως με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν ακυρώσει το έργο που επιτέλεσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αντιθέτως θεωρούν ότι έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου. Ενδεικτικά, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας «είναι προς την ορθή κατεύθυνση», ωστόσο υπάρχουν ταυτόχρονα «αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ».

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Αρθρο 105: (και επόμενα άρθρα): Αυστηρότερο πλαίσιο για τις υπό όρους απολύσεις βαρυποινιτών

Αρθρο 272: Μετατροπή σε κακούργημα οι παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες (μολότοφ)

Αρθρο 315:Επαναφορά της παρ. 2 που αναφέρεται σε σωματική βλάβη σε συμβολαιογράφους

Αρθρο 236: Κακούργημα το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας

Επαναφορά ορισμένων πταισμάτων