Η Τεχεράνη απειλεί με πόλεμο: «Εάν το Ισραήλ εισέλθει στο Στενό του Ορμούζ, καπνοί οργής θα υψωθούν στο Τελ Αβίβ»

Με πόλεμο απειλεί το Ισραήλ η Τεχεράνη, σε περίπτωση που ισραηλινές δυνάμεις εισέλθουν στο Στενό του Ορμούζ. Η ένταση στην περιοχή έχει κορυφωθεί, καθώς η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές.

Με μία πολεμική απειλή προειδοποιεί το Ιράν το Ισραήλ, προκειμένου να μη συμμετάσχει στον ναυτικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ...
για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ.

Ανώτατος αξιωματούχος του ιρανικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Hossein Amir Abdollahian, δήλωσε ότι «καπνοί θα υψωθούν πάνω από το Τελ Αβίβ» εάν το Ισραήλ συμμετάσχει στη ναυτική δύναμη των Αμερικανών στην περιοχή.

«Αν το Ισραήλ εισέλθει στο Στενό του Ορμούζ, θα κατακλυστεί από την οργή της περιοχής και ο καπνοί της θα υψωθούν πάνω από το Τελ Αβίβ», ανέφερε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, επιβεβαίωσε πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στην αμερικανική πρωτοβουλία προστασίας των θαλάσσιων μεταφορών στον Περσικό Κόλπο.

Ο ρόλος του Ισραήλ θα μπορούσε να καταλήξει σε ανταλλαγή πληροφοριών, εντούτοις, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης, εάν οι δυνάμεις του θα αναπτυχθούν στην περιοχή, μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε περαιτέρω την ένταση.

«Το Ιράν διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ασφάλεια των στενών του Ορμούζ. Οποιοσδήποτε στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι μια επανάληψη της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν και της κλιμάκωσης της ανασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο Abdollahian.

Οι ηγέτες του Ιράν έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι μόνο οι δυνάμεις του μπορούν να εξασφαλίσουν τη ζωτικής σημασίας πετρελαϊκή ναυτιλία στο Στενό του Hormuz και είπαν ότι οι ενισχυμένες δυτικές περιπολίες θα αποσταθεροποιήσουν μόνο την περιοχή.