Ηλεκτρονικά βιβλία καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών...

kafeneio sp

Το πρώτο καθοριστικό βήμα μετάβασης της εφορίας στην ηλεκτρονική εποχή θα ανακοινώσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο...

Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, θα παραχωρήσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει έναν βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και θα τεθεί άμεσα σε παραγωγική λειτουργία. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει η επιχείρηση θα καταχωρίζεται αυτομάτως στην ηλεκτρονική μερίδα που θα τηρεί στο Taxisnet, η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα βιβλία που τηρεί στις εγκαταστάσεις της.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία θα καταχωρίζονται αυτόματα και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα στοιχεία εκδίδονται σήμερα χειρόγραφα ή από ταμειακές μηχανές θα καταχωρίζονται online στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που θα τηρεί κάθε επιτηδευματίας στο Taxisnet.

Έτσι, θα καταργηθούν σε πρώτη φάση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών και στη συνέχεια οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία όσο και στο Τaxisnet.

Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα μπει φρένο στη φοροδιαφυγή, αλλά και στα εικονικά τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά. Αυτό θα φανεί στην πράξη το 2020, όταν τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι υποχρεωτικά για όλους...

cnn.gr