Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019

Αναζητούνται... περικοπές 2,5 δισ.


Το μεγάλο «αγκάθι» της φθινοπωρινής αξιολόγησης 

Η κυβέρνηση ποντάρει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας, στις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και σε μείωση κρατικών δαπανών άνω του 1 δισ...

Το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 είναι το μεγάλο αγκάθι της φθινοπωρινής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.

Κεντρικό θέμα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού «κενού» το οποίο έβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επόμενο χρόνο στην έκθεση που δημοσιοποίησε τον Ιούνιο.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για τα 1,8 δισ. ευρώ των φοροελαφρύνσεων χωρίς να πειράξει το αφορολόγητο, που σε θεωρητική βάση είναι η μοναδική δεξαμενή από την οποία θα μπορούσε να καλυφθεί μέρος του δεύτερου κύματος των μειώσεων στους φόρους.

Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στα κεφάλαια από το «μαξιλάρι» αλλά και στο προβάδισμα που της δίνει στις διαπραγματεύσεις το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, θετική απήχηση θα έχει στους ξένους το «ψαλίδι» που θα μπει στις κρατικές δαπάνες, οι οποίες σκανάρονται κωδικό προς κωδικό με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2020. Αυτήν την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα δουλεύουν πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει «ουρές».

Δεσμεύσεις

Σε αυτό το πλαίσιο οι δεσμεύσεις που θα μπουν στο τραπέζι θα αφορούν το μεγάλο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, το Κτηματολόγιο, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, άλλες αποκρατικοποιήσεις και το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου εν όψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας για τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 644,4 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.