Οστά 14 Ελλήνων βρέθηκαν στη «Λίμνη των Σκελετών» στα Ιμαλάια...

kafeneio sp

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έρευνας που τιτλοφορείται «Αρχαίο DNA από σκελετούς στη λίμνη Roopkund αποκαλύπτει μετανάστες από τη Μεσόγειο στην Ινδία» και αφορά στην...

ανακάλυψη σκελετών στην περίφημη «Λίμνη των Σκελετών» που βρίσκεται στα Ιμαλάια.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα nature.com η λίμνη, η οποία είναι επισήμως γνωστή με την ονομασία Ρούπκουντ (Roopkund), βρίσκεται σε υψόμετρο πέντε χιλιομέτρων και αποτελεί «σπίτι» για τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων.



Έπειτα από έρευνα σε 38 σκελετούς, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι 14 εξ αυτών ανήκουν σε κατοίκους των ακτών της ανατολικής Μεσόγειου και ταιριάζουν γενετικά με τους σημερινούς πληθυσμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Οι σκελετοί χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 1.600 και 1.900 μ.χ., ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει με ασφάλεια το πώς και γιατί βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως τονίζεται στην έρευνα, οι 13 από τους 14 σκελετούς ανήκουν σε άτομα που κατά πάσα πιθανότητα κινούνταν μαζί και πέθαναν την ίδια περίοδο, σε αντίθεση με σκελετούς ατόμων από τη νότια Ασία που εικάζεται ότι βρέθηκαν εκεί και πέθαθαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Το DNA των 23 άλλων σκελετών ταιριάζει γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους χωρών της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές)...