Εργασιακή «ζούγκλα»: Παίρνουν «ρεπό» δουλεύοντας, «λιώνουν» στα 12ωρα και δηλώνονται 4ωρα

0
Το καθεστώς εργασιακής «ζούγκλας» που επικρατεί (και) στον χώρο του τουρισμού αποκάλυψαν εκ νέου έλεγχοι που διενεργήθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, «όλο το προηγούμενο διάστημα οι καταγγελίες περί καταστρατήγησης των δικαιωμάτων εργαζομένων είχαν αρχίσει η μία μετά την άλλη να καταφθάνουν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου» με αποτέλεσμα το ΕΚΗ να αναλάβει δράση. «Με συντονισμένες ενέργειες, κάτω από άκρα μυστικότητα οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί πέρασαν στην αντεπίθεση, “ξεγυμνώνοντας” τους παραβάτες»...

“Πραγματικά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το δείχνουν και τα νούμερα. Στους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή, ελαστικές μορφές απασχόλησης, 3-4ωρα ή 1-2 ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι δούλευαν 10-12 ώρες αλλά και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Καλούμε για άλλη μία φορά το Υπουργείο για τις σχετικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η πληγή, που δεν είναι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι και εις βάρος των εργοδοτών που είναι νόμιμοι, γιατί δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους”, παρατήρησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς.

“Σαφές μήνυμα” ότι “εφόσον οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πρέπει να παίρνουν και την αμοιβή που προβλέπεται βάσει της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας”, (και όχι της ατομικής που ορισμένοι εργοδότες θέλουν να επιβάλλουν!) στέλνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των ελέγχων το μεικτό κλιμάκιο βρήκε ξενοδοχοϋπαλλήλους να περνούν το… ρεπό τους δουλεύοντας, χωρίς να αμείβεται η αργία και η εργάσιμη Κυριακή τους με “την προσαύξηση του 75%, συν το ασφαλιστικό ένσημο που δικαιούνται”.

“Μεγάλη” είναι και η “ασυδοσία” στις κουζίνες ξενοδοχείων, με μάγειρες να έχουν σπαστό και όχι συνεχές ωράριο, όπως κανονικά προβλέπεται!

Ο κ. Κοκολάκης κάλεσε “το Υπουργείο Εργασίας να στελεχώσει αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με το προσωπικό εκείνο που χρειάζεται, και να γίνονται πιο ουσιαστικοί και εντατικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας”. Ζήτησε τέλος από τους εργαζομένους να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, διεκδικώντας πιο δυναμικά το δίκιο τους, πάντα σε συνεργασία με τον συνδικαλιστικό τους φορέα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)