Washington Post: Υπερπλήρεις και ανθυγιεινές οι εγκαταστάσεις στα ελληνικά νησιά

| Kafeneio™ |
Σε δημοσίευμά της, η Washington Post επισημαίνει ότι οι νομικές προκλήσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό οδήγησε σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές εγκαταστάσεις στα νησιά.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, η κυβέρνηση Tραμπ προσπάθησε να θεσπίσει συμφωνίες «ασφαλούς τρίτης χώρας» με το Μεξικό και τη Γουατεμάλα, δύο βασικές χώρες που αποτελούν τη διέλευση για αιτούντες άσυλο, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει η εφημερίδα «Washington Post»....

«Την περασμένη εβδομάδα», σχολιάζει το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση Tραμπ δημοσίευσε ένα νέο κανονισμό για το άσυλο που επιχειρεί είτε να παρακάμψει είτε να ασχοληθεί μονομερώς και να απαγορεύσει τις αιτήσεις ασύλου για όσους διήλθαν από τρίτη χώρα. Η συντάκτης του άρθρου επιχειρεί έναν παραλληλισμό με την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και επισημαίνει ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις σε διάφορους χώρους, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

1ον : Κατά την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκαν, αυτές οι νομικές προκλήσεις οδήγησαν στην παραμονή των αιτούντων άσυλο σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές εγκαταστάσεις στα ελληνικά νησιά, ενώ περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το αν ήταν νόμιμο να τους επιστρέψουν πίσω. Έτσι και ο νέος κανονισμός για το άσυλο του προέδρου Τραμπ και οι ενδεχόμενες ασφαλείς συμφωνίες τρίτων χωρών θα αντιμετωπίσουν επίσης σοβαρές προκλήσεις στα πολλαπλά δικαστικά συστήματα».

«Ακόμη κι αν ο νέος κανονισμός για το άσυλο ή οι ασφαλείς συμφωνίες τρίτων χωρών παραμείνουν στο δικαστήριο, η επιστροφή των αιτούντων άσυλο σε μια ασφαλή τρίτη χώρα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας επικυρώθηκε το 2017. Κι όμως, μέχρι τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα επέστρεψε μόλις 2.130 άτομα στην Τουρκία, από τα οποία άλλα επέστρεψαν οικειοθελώς άλλα με εξαναγκασμό, ωστόσο δεν στάλθηκαν πίσω από τον μηχανισμό ασφαλούς τρίτης χώρας που είναι σιωπηρός στη συμφωνία», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.