Politico: Η ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχείται από δυναστείες

Μετά το χθεσινό του δημοσίευμα για τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία που κυριαρχούν στη ΝΔ επί των ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη, η αμερικανική συντηρητική εφημερίδα «Politico» ξαναχτυπά με νέο άρθρο που τιτλοφορείται: «Στην Ελλάδα, η πολιτική είναι οικογενειακή υπόθεση».
«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα καθορίσει μόνο την κατεύθυνση της Ελλάδας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα αποτελέσει την παλινόρθωση μιας πανίσχυρης πολιτικής οικογένειας της χώρας, μετά από μια δεκαετία πολιτικής και οικονομικής...
αναταραχής μετά την κρίση χρέους του 2008. Η ελληνική πολιτική ζωή είναι αδιόρθωτα θέμα δυναστειών. Από το τέλος της χούντας, η ηγεσία της χώρας περνούσε στα χέρια μιας χούφτας πολιτικών οικογενειών. Και με τη ΝΔ να αναμένεται να λάβει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικό εταίρο, αυτές οι εκλογές αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επιστροφή τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Όπως τονίζει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέλος της μίας εκ των πιο σημαντικών πολιτικών οικογενειών. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος Αθηνών. Ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης θα γίνει δήμαρχος της πόλης τον Σεπτέμβριο. «”Η συνεχιζόμενη ισχύς των πολιτικών δυναστειών σχετίζεται βέβαια με την παρωχημένη οργάνωση και δομή των ελληνικών πολιτικών κομμάτων», είπε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Συνεχίζουν να είναι ολιγαρχικά, παραδοσιακά, μη δημοκρατικά και μονοπωλιακά», σημειώνει.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά και στις υπόλοιπες πολιτικές οικογένειες που πέρασαν από το «τιμόνι» της χώρας. Όπως αναφέρεται, η άλλη σημαντική πολιτική οικογένεια της ΝΔ είναι του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπήρξε πρωθυπουργός τέσσερις φορές. Ο ανιψιός του, Κώστας Καραμανλής, ηγήθηκε της χώρας την περίοδο 2004 – 2009, πριν καταψηφιστεί κατά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης χρέους. Τώρα, μέλος του Κοινοβουλίου, ο Κώστας Καραμανλής έκανε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη του προεκλογική ομιλία σε μια περίοδο δέκα ετών. Επίσης, στην Αχαΐα, βρίσκονται οι ρίζες των εκπροσώπων της τρίτης πολιτικής οικογένειας της Ελλάδας, αυτής του Γιώργου Παπανδρέου που διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην πρωθυπουργία, του οποίου ο πατέρας και ο παππούς υπηρέτησαν πολλές φορές στο υψηλότερο εκλεγμένο αξίωμα της χώρας.

Ο Παπανδρέου, που ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ και ήταν πρωθυπουργός μέχρι το 2012, είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, μια κεντροαριστερή συμμαχία στην οποία το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγαλύτερο μέλος. Παρότι πολλοί στη χώρα κατηγορούν τον Παπανδρέου για το οικονομικό χάος και την οξύτατη λιτότητα των τελευταίων δέκα ετών, το κόμμα του αναμένεται να τερματίσει τρίτο αλλά με διαφορά στις εκλογές της Κυριακής -πίσω από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές παρομοιάζουν τις δυναστείες της Ελλάδας με τους Κένεντι των ΗΠΑ, η πιο κοινή άποψη είναι πολύ λιγότερο κολακευτική – πολλοί ψηφοφόροι κατηγορούν τις πολιτικές οικογένειες που κυριαρχούν για μια παράδοση πελατειακών σχέσεων κατά την οικονομικά οδυνηρή περασμένη δεκαετία.

«Οι Έλληνες περιγράφουν τη χώρα τους ως έναν τόπου, όπου τα πράγματα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει τις εκλογές», σημειώνει το Politico, επικαλούμενο και σχετική έρευνα του Pew Research. Eπίσης διαμαρτύρονται για εκταταμένη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα, προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγάλος ωφελημένος αυτής της δυσφορίας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τα χρόνια στην εξουσία περιόρισαν τη δημοτικότητά του, τονίζει.