Η γυναίκα που έσπασε το άβατο της NASA...

| Kafeneio™ |
0
Κατά την ιστορική εκτόξευση της αποστολής της NASA «Απόλλων 11» που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι, δεκάδες άνδρες με πουκάμισα και γραβάτες βρίσκονταν μπροστά από...
τους πίνακες ελέγχου μέσα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Ανάμεσά τους και η μοναδική γυναίκα. Η 28χρονη τότε ΤζοΑν Μόργκαν.

Η Μόργκαν, η οποία εργαζόταν ως ελεγκτής οργάνων της αποστολής, ήταν η μοναδική γυναίκα στην οποία επιτρεπόταν...
να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα του κέντρου ελέγχου της NASA, όπου βρίσκονταν οι υπάλληλοι στη διάρκεια της ιστορικής εκτόξευσης της διαστημικής αποστολής στις 16 Ιουλίου του 1969.

Η Μόργκαν έπρεπε να βρίσκεται μέσα στον χώρο για να κινητοποιήσει την ομάδα δοκιμών αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Αλλά έπρεπε να εξασφαλίσει ειδική άδεια για να βρίσκεται εκεί.

«Ο διευθυντής μου του τμήματος συστημάτων πληροφόρησης μου τηλεφώνησε και μου είπε: 'Είσαι η καλύτερη στο τμήμα επικοινωνιών. Θα σε βάλουμε στους πίνακες ελέγχου. Αλλά αργότερα διαπίστωσα ότι χρειάστηκε να πείσει τον διευθυντή του κέντρου δρα Κερτ Ντέμπις ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με αυτό», θυμάται η Μόργκαν.

Ως η πρώτη γυναίκα μηχανικός στο Κέιπ Κανάβεραλ η Μόργκαν θυμάται να είναι «βυθισμένη σε έναν ανδρικό κόσμο, περιστοιχισμένη από άνδρες». Αυτό το αισθανόταν πολύ έντονα κάποιες φορές.

«Πολλά από τα κτίρια στα οποία εργάστηκα δεν είχαν γυναικείες τουαλέτες», λέει.

Όπως οι γυναίκες στο Hidden Figures (Αφανείς Ηρωίδες)--την ταινία του 2016 που είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και αφηγείται την ιστορία Αφροαμερικανίδων μαθηματικών που εργάζονταν στον υπολογιστικό τομέα της NASA-- η Μόργκαν έπρεπε να πηγαίνει σε άλλο κτίριο για να χρησιμοποιεί τις ανδρικές τουαλέτες.

«Κάποιες φορές στη διάρκεια των δοκιμών ο φρουρός ασφαλείας φερόταν υπέροχα. Ερχόταν και μου έλεγε 'Θέλεις να κάνεις για λίγο διάλειμμα; Θα φυλάω εγώ τις ανδρικές τουαλέτες».

Και όπως σχολιάζει γελώντας, οι άνδρες προσπαθούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια: «Αν έπρεπε να πάω, έπρεπε να πάω!»...

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)