Liberation: «Δικαιοσύνη για τον Τσίπρα»...

| Kafeneio™ |
Μια ανορθόδοξη ανάλυση της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση του Αλέξη Τσίπρα, κάνει ο...
Λοράν Ζορφέν, αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation».

Όπως τονίζει, η εύκολη εξήγηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας...
είναι «προδότης», διότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του όταν εξελέγη στην κυβέρνηση, ενώ αντέστρεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015.

Ωστόσο, αναφέρει, υπάρχει και μια άλλη «λιγότερο ορθόδοξη ανάλυση», η οποία «αφήνει λιγότερο χώρο στην ψυχή αλλά περισσότερο στην alètheia», χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη.

Ο Λοράν Ζορφέν σημειώνει ότι αν ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε βγάλει την Ελλάδα από την Ε.Ε., τότε η χώρα θα έμενε μόνη της απέναντι στους πιστωτές, θα έπρεπε να διαπραγματευθεί απευθείας με το ΔΝΤ και τις αγορές, στερούμενη ταυτόχρονα τη χρηματοοικονομική βοήθεια των Βρυξελλών.

Όπως τονίζει, ο Αλέξη Τσίπρας έπρεπε να επιλέξει μεταξύ δύο κακών επιλογών: μία μέσα και μία έξω από την Ε.Ε. Και επέλεξε τη λιγότερο κακή στα μάτια του, ακόμη και αν χρειάστηκε να λάβει μη δημοφιλείς αποφάσεις οι οποίες θα καθιστούσαν πολύ δύσκολη την επανεκλογή του.

«Προδότης ή πολιτικός;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος. «Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα και όχι η κριτική σε επίπεδο “μήνυσης” της ριζοσπαστικής αριστεράς προς την κυβερνώσα αριστερά, με αφορμή μιας επί της ουσίας ανύπαρκτης πολιτικής».

Επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αγώνα να παραμείνει πιστός στις ιδέες του, προστατεύοντας τους φτωχότερους, προχωρώντας σε ρύθμιση του χρέους, φέρνοντας ελαφρά ανάπτυξη και μειώνοντας λίγο την ανεργία. Προστατεύοντας πρόσφυγες χωρίς να ενισχυθεί η ακροδεξιά. Έκανε σημαντικές και δίκαιες κοινωνικές αλλαγές, ενώ προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι χοντρή αδικία να συνοψίζουμε την πολιτική Τσίπρα με τη λέξη προδοσία», τονίζει ο Ζορφέν.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι το εκλογικό σώμα, που απογοητεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, αντί να επιλέξει αριστερά κόμματα, «μετανάστευσε» στη Δεξιά. Αλλά, τονίζει, αν δούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόλις τέσσερις μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ καθίσταται η αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τότε «για προδότης δεν τα πήγε και άσχημα»...

efsyn.gr