Βουλγαρία: «Βέτο» από τον Πρόεδρο για την αγορά των αμερικανικών F-16

| Kafeneio™ |
0
Αν και την περασμένη εβδομάδα είχε επικυρώσει το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας την αγορά των αμερικανικών F-16, η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα την ενέργεια αυτή, θεωρώντας πως η αγορά 10 σουηδικών Gripen, είναι πιο ανταγωνιστική.

Βέτο στην αμφιλεγόμενη αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin έθεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ...
, επικαλούμενος την «πολύ υψηλή τιμή τους, τον ανεπαρκή εξοπλισμό τους και την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος που συνεπάγεται η παραγγελία αυτή».

«Η Βουλγαρία χρειάζεται ένα πολυλειτουργικό αεροσκάφος» με «πλήρες πακέτο εξοπλισμού και εκπαίδευσης των πιλότων», τόνισε ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της σύμβασης, της σημαντικότερης μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή το κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αγοράς των οκτώ F-16 έναντι του ποσού του 1.256 δισεκ. δολαρίων. Η Βουλγαρία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, επιδίωκε εδώ και πολλά χρόνια να ανανεώσει τον απαρχαιωμένο στόλο των σοβιετικών MiG-29 που διαθέτει.

Η επιλογή των F-16 επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, που θεωρούσε πιο ανταγωνιστική την πρόταση για αγορά 10 σουηδικών Gripen.

Πέραν του γεγονότος ότι η τιμή που ζητούσε η Lockheed Martin από τη Βουλγαρία για τα αεροσκάφη της είναι υψηλότερη ανά μονάδα σε σύγκριση με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με άλλες χώρες, το σύνολο του ποσού θα έπρεπε να καταβληθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο έλλειμμα για το 2019 θα αυξανόταν από το 0,5% στο 2,1%. Τα αεροσκάφη επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι τις αρχές του 2024.

«Η λήψη στρατηγικών αποφάσεων που σχετίζονται με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια απαιτεί αποδεκτές οικονομικές παραμέτρους και ευρεία συναίνεση»», εκτίμησε σήμερα ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Η διαδικασία γρήγορης επικύρωσης της σύμβασης «δεν επέτρεψε να διευκρινιστούν ερωτήματα σχετικά με την τιμή, τις προθεσμίες παράδοσης και τις αποζημιώσεις στην περίπτωση καθυστέρησης», πρόσθεσε.

Το προεδρικό βέτο σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει και να ψηφίσει και πάλι τη σύμβαση αυτή. Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία επικυρωθεί η απόφαση, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει ξανά βέτο.

Ο Ράντεφ, πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας που εξελέγη πρόεδρος το 2016 με τη στήριξη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, δεν είχε κρύψει ότι προτιμούσε τα σουηδικά Gripen.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)