Παγκόσμιος συναγερμός...

kafeneio sp
0

...μετά την εκτόξευση «άγνωστων βλημάτων» από τη Βόρεια Κορέα...

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι δορυφόροι είχαν φωτογραφίσει «περίεργες κινήσεις» σε πυρηνικά σιλό στη Βόρεια Κορέα. Την Τετάρτη, οι φόβοι για συνέχιση του προγράμματος της...

Πιονγκγιάνγκ ενισχύθηκαν, καθώς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε δύο «άγνωστα»« βλήματα, τα οποία έπεσαν στη Ανατολική Θάλασσα, γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτόξευση των δύο αγνώστου ταυτότητας βλημάτων πραγματοποιήθηκε από εγκαταστάσεις στην περιοχή Wonsan, στην ανατολική ακτή.

Την εκτόξευση επιβεβαίωσαν οι στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας, μέσω κοινής δήλωσης των αρχηγών των σωμάτων. Επιβεβαίωσαν επίσης, ότι έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το πρώτο βλήμα εκτοξεύθηκε στις 5:34 το πρωί (τοπική ώρα) και το δεύτερο εκτοξεύθηκε 23 λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 5:57 το πρωί (τοπική ώρα). Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων.

Πρόκειται, σαφώς, για δοκιμές όπλων, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ είχε διακόψει, εμφανίζοντας καλή θέληση για όσο διάστημα διαρκούσαν οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλων από πλευράς Βόρειας Κορέας που καταγράφεται μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη του Ιουνίου.

Η προηγούμενη γνωστή δοκιμή πυραύλων είχε γίνει τον Μάιο, με την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών. Τότε, ο Κιμ επέβλεψε την πρώτη δοκιμή ενός όπλου που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, ενός σχετικά μικρού πυραύλου ικανού να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβεται ευκολότερα και να ελίσσεται εν πτήσει.

Προχθές Τρίτη το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ επέβλεψε ένα μεγάλο νέο υποβρύχιο, συνοδευόμενος από αξιωματούχους αρμόδιους για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του. Η εξέλιξη πιθανόν σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBM) από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά το φιάσκο της δεύτερης συνόδου κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Νότιας Κορέας κατά τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τουλάχιστον δύο πυραύλους, κάνοντας λόγο για όπλα μικρού βεληνεκούς.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν μικρού βεληνεκούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)