«Ο Μητσοτάκης θα ζητήσει μείωση πλεονασμάτων»...

| Kafeneio™ |
Μόλις η κυβέρνηση δώσει δείγματα γραφής του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ο...
Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο και εκεί θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη και ειδικότερα...
εκείνα που αφορούν την Ελλάδα. Και στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα ένα σημαντικό ζήτημα που εμείς προτάσσουμε πάντα είναι ότι εμείς έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που φέρνει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θέλουμε, εφόσον δείξουμε αυτά τα δείγματα γραφής, οι δανειστές να σκεφτούν να προχωρήσουμε άμεσα των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα ώστε περισσότερος δημοσιονομικός χώρος να διοχετευτεί πιο γρήγορα στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θα ξέρουν λοιπόν και οι δανειστές, όλοι στις αγορές και οι έλληνες πολίτες ότι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είναι για να αποφασίσει μετά η κυβέρνηση τι θα κάνει αυτό το δημοσιονομικό χώρο θα ξέρουν από την αρχή ότι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι για να επιταχυνθούν, να έρθουν πιο μπροστά, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εγκρίνει με την ψήφο τους», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

«Εμείς έχουμε πει ότι ένας στόχος που είναι ρεαλιστικός (σ.σ. για το ύψος των πλεονασμάτων) είναι κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Θυμίζω ότι μετά το 2023 αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι για 2,2%. Είναι ένα περιθώριο που μπορούμε να συζητήσουμε σε αυτό το εύρος», είπε ο κ. Πέτσας.

«Το αφορολόγητο θα μείνει στα ίδια επίπεδα περίπου»

Σε σχέση με το αφορολόγητο ο κ. Πέτσας τόνισε: «Το αφορολόγητο θα μείνει στα ίδια επίπεδα περίπου που βρίσκεται και σήμερα και λέω περίπου γιατί εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι το αφορολόγητο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  συνέχισε: «Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης την ακούω από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τα θέματα αυτά. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει μόνο με το αφορολόγητο όπως συνήθως επικεντρώνεται η δημόσια συζήτηση. Έχει να κάνει πρωτίστως με φορολογητέα ύλη που υπάρχει αλλά δεν δηλώνεται».

«Η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι αναγκαία»

«Οι 120 δόσεις είναι μία ρύθμιση η οποία επιβάλλεται από τις συνθήκες που υπάρχουν στην ιδιωτική οικονομία. Είναι πάνω από 140 δισεκ. το ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μπορεί να μιλάμε για να δώσουμε ανάσα σε όλους αυτούς που έχουν τη θηλιά της κατάσχεσης στο λαιμό τους χωρίς να κάνουμε μία γενναία ρύθμιση 120 δόσεων», σημείωσε αρχικά ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Θέλω να θυμίσω ότι στην τελευταία έκθεση που έκαναν οι δανειστές έβρισκαν ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πιστεύω ότι μετά τις διευκρινήσεις που έχουν δοθεί και βλέποντας το δικό μας σχέδιο ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία η οποία δεν θα βγάζει κανένα δημοσιονομικό κενό αντίθετα θα κλείνει τρύπες βοηθώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να είναι συνεπείς».

Ο κ. Πέτσας απαρίθμησε τρία σημαντικά πράγματα που βελτιώνονται στη ρύθμιση. «Το πρώτο είναι ότι όποιος μπαίνει στη ρύθμιση δεν θα έχει τη δαμόκλειο σπάθη των αναγκαστικών μέτρων. Δεύτερον, το επιτόκιο θα μειωθεί από 5% στο 3%. Ήταν μια δέσμευσή μας προεκλογικά.  Και το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσα στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπούνε και οι επιχειρήσεις», εξήγησε...

newpost.gr