Ποιες «συνέργειες» με την Τουρκία προτείνει ο Δένδιας;...

kafeneio sp
0

Επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και κατά την παραμονή του εκεί έδωσε και συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η συνέντευξη είχε τίτλο «Η Ελλάδα προσφέρει μια ευκαιρία στην Τουρκία αν διευθετηθεί η διαμάχη για τις γεωτρήσεις», ενώ το...

θέμα προτάσσεται και αναπτύσσεται εκτενώς.

Μικρότερη έκταση έχουν οι δραστηριότητες του Έλληνα υπουργού κατά την επίσημη επίσκεψή του, όπως οι συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζων Μπόλτον.

Το Bloomberg έκρινε ότι έπρεπε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιεύματος στο ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, υπό το φως των νέων υπό διερεύνηση ενεργειακών πηγών, πάντα στο πλαίσιο της έντασης που έχει δημιουργήσει η απόφαση του Ερντογάν «να συνεχίσει τις διερευνητικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο καταγράφει τις προτάσεις-δέλεαρ του Έλληνα υπουργού προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Υπάρχουν χιλιάδες συνέργειες, από τον τουρισμό έως την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Υπάρχουν τα πάντα».

Έστω ότι παραβλέπουμε την εξίσωση του τουρισμού με τους φυσικούς πόρους. Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, όμως, με τη διατύπωση περί συνέργειας για την εκμετάλλευσή τους με την Τουρκία. Ίσως ξεσκόνισε μια παλαιότατη πρόταση της Ουάσινγκτον για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο. Μια πρόταση που, αξίζει να σημειωθεί, ούτε το στρατιωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου είχε αποδεχθεί.

Έως τώρα, η θέση της Ελλάδας, όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων, ήταν ότι οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία στο Αιγαίο προϋποθέτει τη δέσμευση της Άγκυρας στη διεθνή νομιμότητα. Το οποίο σημαίνει να αναγνωρίσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μετά τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που θέσπισε την έννοια της ΑΟΖ, ουσιαστικά τα όρια της ελληνικής δυνάμει ΑΟΖ. Μόνο με συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, μπορεί να υπάρξουν περιθώρια για ελληνοτουρκική συνεργασία όσον αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο Αιγαίο.

Σημαντική καμπή;

Δυστυχώς, όμως, ο όρος αυτός δεν αναφέρθηκε από το Νίκο Δένδια. Το συμπεραίνει κανείς από τον απλούστατο λόγο ότι το Bloomberg παραθέτει εντός εισαγωγικών τη δήλωση του νέου Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Και η δήλωση είναι αυτή που αναφέραμε. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική καμπή στα ελληνοτουρκικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, εάν πρόκειται για νέα θέση ή για λάθος διατύπωση, λόγω άγνοιας.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποσιώπησε επιδεικτικά τη συνέντευξη του υπουργού. Κατά έναν θαυμαστό τρόπο, η συνέντευξη πέρασε και απαρατήρητη από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία απασχολούν πληθώρα αγγλόφωνων δημοσιογράφων. Στον αντίποδα, να υπενθυμίσουμε πώς αντιμετωπίστηκε η ατυχής φράση περί «μοναχοφάηδων» ενός προκατόχου του κ. Δένδια. Επισημαίνοντας ότι σε εκείνη την περίσταση ο κ. Κοτζιάς είχε επαναλάβει τη μόνιμη και παραδοσιακή θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: συνεκμετάλλευση μόνο με όρους.

Είναι πλέον αντιληπτό ότι με την ολοκληρωτική υποστήριξη του συστήματος πληροφόρησης η Δεξιά κέρδισε τις εκλογές και με την ίδια ολοκληρωτική (με την έννοια που αποδίδει στη λέξη η Χάνα Άρεντ) στήριξη προτίθεται να κυβερνήσει. Πάντως, ο διάβολος που κρύβεται, ως γνωστόν, στις λεπτομέρειες δεν ενδιαφέρεται αν εμείς το ακούσαμε. Του αρκεί που το άκουσαν όλοι οι άλλοι...

Δημήτρης Δεληολάνης

slpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)