Επανέρχεται η Μενδώνη για την ενοποίηση Μουσείου και Πολυτεχνείου...

| Kafeneio™ |
Στα ζητήματα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι αναφέρεται ξανά η υπουργός Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη, την οποία έχει επιφορτίσει η κυβέρνηση για...

το συντονισμό τους.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο επιμένει να υποστηρίζει πως «καμία στιγμή δεν ειπώθηκε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να επεκταθεί στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» παραβλέποντας το γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής παρέμβαση που προέβλεπε επέκταση του ΕΑΜ στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε πριν λίγες μέρες να ματαιώσει το πρόχειρο σχέδιο που δεν λάμβανε υπόψιν τον όρο του κληροδοτήματος της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτίρια, που αναφέρει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.

Σήμερα η υπουργός προσπάθησε πάλι να εξηγήσει την πρόθεση του υπουργείου για ενοποίηση των δύο οργανισμών λέγοντας το εξής: «Έχουμε το σημαντικότερο μουσείο στο είδος του και την παλαιότερη και ιστορική αρχιτεκτονική σχολή. Όπως έχουμε επισημάνει στις Προγραμματικές Δηλώσεις, η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς παράγει υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό.

Και επανέλαβε πως το «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους αναγκαίους χώρους προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Άλλωστε αυτό το έχω πει ήδη από το 2014. Μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συλλειτουργούν. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο. Οι σχετικές μελέτες αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Όσον αφορά στο Τατόι, η υπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκινούν αμέσως τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των κατατεθειμένων προ τριετίας μελετών, τις οποίες είχε εκπονήσει ο Σύλλογος των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου».

Άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου. Η χρηματοδότηση έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του υπουργείου από το 2018...

efsyn.gr