Αλλαγές στον Αρειο Πάγο

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε, χθες, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τις προαναγγελθείσες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης δρομολογεί η κυβέρνηση, καθώς το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των 6 αρχαιότερων –για κάθε θέση– ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα....
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ασύλου που θα είναι «πλήρης» και θα ενταχθεί στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ρύθμιση είναι ακόμη πιο προωθημένη από τις σχετικές διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου, καθώς θα προβλέπει δικαίωμα επέμβασης της αστυνομίας και σύλληψη και για αξιόποινη πράξη που τελέστηκε εκτός του χώρου του πανεπιστημίου, εφόσον ο παραβάτης μετά την τέλεσή της εισέλθει στον πανεπιστημιακό χώρο. Το τελευταίο, μάλιστα, απαντά και στις αιτιάσεις ΚΙΝΑΛ που κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει εκ νέου τις διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου για το πανεπιστημιακό άσυλο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση της κυβέρνησης θα καταργεί πλήρως το άσυλο και θα αποκαθιστά το ακαδημαϊκό άσυλο και την ελευθερία της έκφρασης.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του ίδιου νομοσχεδίου που θα ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών για να αποφευχθεί η παράλυσή τους εξαιτίας της απλής αναλογικής, αυτές θα δίνουν τη δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη (προκειμένου να μη συνασπίζονται οι υπόλοιπες εναντίον αυτής). Ακόμη, οι ρυθμίσεις θα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές οικονομικών, σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, ενώ θα προσαρμοστεί ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει –σε έσχατο βαθμό– στην επιλογή της πρότασης-εισήγησης της οικονομικής επιτροπής. Στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις που ιδρύουν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης, καθώς και αυτές που προβλέπουν τη διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στον χώρο νοσηλείας τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την αναγκαιότητα της «ταχύτατης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα», εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εμπιστοσύνη που «ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης». Και απηύθυνε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σύσταση «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς» των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από τον κύκλο της κρίσης. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε ενημέρωση για το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμενόταν να κατατεθεί χθες το βράδυ και περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά, αλλά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από την δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τη δικαστική επετηρίδα για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κληθούν οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου Δημήτριος Δασούλας, Βασίλειος Πλιώτας και Χαρ. Βουρλιώτης. Από τους τρεις αυτούς αντιπροέδρους ο κ. Δασούλας έχει μόνον ένα χρόνο, δηλαδή συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο του 2020, ενώ οι άλλοι δύο έχουν ο μεν κ. Πλιώτας τρία χρόνια, ενώ ο κ. Βουρλιώτης δύο δικαστικής καριέρας.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου με βάση τη δικαστική επετηρίδα πρώτη είναι η αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου, που έχει ακόμα δύο χρόνια δηλαδή συνταξιοδοτείται το 2021, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ένα χρόνο, ο Γεώργιος Λέκκας επίσης ένα χρόνο, ενώ ακολουθούν οι Πηνελόπη Ζωντανού και η Ειρήνη Καλού, η οποία είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, επιλογή που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αρνήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας να κυρώσει τα σχετικά διατάγματα.