Πολύ σκληρός για να… πεθάνει (του Δημήτρη Τερζή)

| Kafeneio™ |
0
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στον πρωθυπουργό είναι το μόνο κόμμα που εφάρμοσε μνημόνιο και έχασε μόνο τέσσερις μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έπεσε από ουρανοξύστη και αμέσως μετά σηκώθηκε και περπάτησε. Μόνο με ένα τέτοιο εκφραστικό παράδειγμα μπορεί να ερμηνευτεί το μήνυμα της κάλπης. Το βράδυ της 26ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκλονισμένος από τη βαριά ήττα των ευρωεκλογών και κυρίως από την απρόσμενη διαφορά της. Χθες, περίπου ενάμιση μήνα μετά...
, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πως είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Και αυτό, εν πολλοίς, το οφείλει στον Αλέξη Τσίπρα.
Από την πρώτη στιγμή ήταν εκείνος που σήμανε «συναγερμό», καλώντας όλα τα στελέχη σε εγρήγορση και σε έναν αγώνα χωρίς… αύριο, ώστε να μειωθεί η διαφορά και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει με τους καλύτερους όρους τη μάχη των βουλευτικών εκλογών οι οποίες ήταν αναπόφευκτες.
Και ήταν κυριολεκτικά ο άνθρωπος που πήρε το κόμμα από το χέρι, βρίσκοντας τη δύναμη να αρχίσει έναν δεύτερο αγώνα δρόμου, αμέσως μετά από εκείνον των ευρωεκλογών, να οργώσει και πάλι όλη τη χώρα, να μιλήσει παντού, ενώ το μεγάλο επικοινωνιακό χτύπημα με το οποίο κέρδισε πολλούς πόντους ήρθε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν επί δύο ώρες και δέκα λεπτά έπαιζε μόνος του απέναντι στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ.
Αν μη τι άλλο είχε δίκιο όταν τόνιζε σε κάθε ευκαιρία πως οι κάλπες αυτές είναι διαφορετικές από εκείνες των ευρωεκλογών. Η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν οι πιθανότητες ήταν συντριπτικά εναντίον του, ο ίδιος πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κάνει την αντεπίθεση. Ισως, αν είχε και άλλο χρόνο στη διάθεσή του, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και η διαφορά να ήταν ακόμα μικρότερη από τις 8 μονάδες.
Στην τακτική της σιωπής που ακολούθησε η Ν.Δ. αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τους τόνους, βάζοντας μπροστά το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα κοινωνικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνησή του πριν από λίγο διάστημα, προβάλλοντας γενικά το έργο του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 9 μήνες, από τη Θεσσαλονίκη και έπειτα, φέρνοντας στον αντίποδα τις τοποθετήσεις των στελεχών της συντηρητικής παράταξης και προκαλώντας σε κάθε ευκαιρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε -και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει- με το θυμικό του κόσμου και κατάφερε να πετύχει τη συσπείρωση εκείνη που κάνει τη χθεσινή ήττα να μοιάζει γλυκόπικρη.
Μιλώντας με αριθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε λάβει 1.926.526 ψήφους και ποσοστό 35,46%. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 84,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε 1.524.582 ψήφους, έπειτα από:
  • 4,5 χρόνια διακυβέρνησης -με την αναμενόμενη φθορά- αλλά και το γεγονός ότι διαχειρίστηκε μνημονιακές πολιτικές
  • τον ανελέητο πόλεμο που του έγινε από την πλειοψηφία του μιντιακού κατεστημένου
  • τον επίσης ανελέητο πόλεμο που του έγινε από το «αντισύριζα» μέτωπο το οποίο είχε στις τάξεις του τη Δεξιά, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και ένα σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δηλαδή τους πάντες.
Κανένα άλλο κόμμα που εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές δεν κατάφερε να κρατηθεί, όπως το έκανε αποδεδειγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές έχασε σχεδόν 12 μονάδες από το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και μέσα σε ενάμιση μήνα ανέκτησε σχεδόν τις 8. Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει χάσει περίπου 4 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που πήρε πριν από 4 χρόνια.
ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Τερζή στην efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)