Ο πρωθυπουργός και οι γυναίκες...

| Kafeneio™ |
0
Γιώργος Σταματόπουλος

Μπορεί η αστική τάχα ευγένεια να τρέχει από τα μπατζάκια του πρωθυπουργού μας, πιθανώς οι τοίχοι του γραφείου του να κοσμούνται από πτυχία ακριβών πανεπιστημίων της...

αλλοδαπής, αλλά στην πολιτική ετοιμότητα [και βεβαίως στην πολιτική οξύνοια] αποδεικνύεται στουρνάρι. Το απέδειξε αυτό σε συνέντευξή του στο BBC παρακαλώ, γινόμενος περίγελως στη δημοσιογράφο του καναλιού [όχι μόνο στη δημοσιογράφο] στην ερώτησή της γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες, τουλάχιστον κατά ποσόστωση, στην κυβέρνηση που σχημάτισε.

«Ξέρετε –λέει– δεν βρήκα γυναίκες· προσπάθησα αλλά ήσαν πολύ διστακτικές», κάπως έτσι, απάντηση που προκάλεσε όχι μόνο απορία στη δημοσιογράφο αλλά και την οιονεί αντεπίθεσή της σε φανερά ειρωνικό ύφος. «Μα, είστε σοβαρός;» ρώτησε πραγματικά έκπληκτη [εννοούσε, είσαι καλά άνθρωπέ μου;].

Βράχος ο πρωθυπουργός, επανέλαβε την ίδια απάντηση. «Προσπάθησα πολύ, αλλά ήσαν διστακτικές, πάρα πολύ διστακτικές». Ε, δεν άντεξε και η δημοσιογράφος και του είπε να έλθει η ίδια να βρει καμιά εικοσαριά γυναίκες, που είναι σαν τα κρύα τα νερά στην Ελλάδα, από όσο η ίδια γνωρίζει.

Η πολιτική ορθότης, οι περίφημοι νόμοι περί ισότητας των φύλων δεν έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση παρότι κόπτεται η ίδια για αυτά – της έμεινε ο ζήλος· στο διά ταύτα: μπαρμπούτσαλα. Πράγματι, είναι ν’ απορεί κανείς με την αμηχανία και την ανετοιμότητα του πρωθυπουργού, σε ένα κανάλι μάλιστα διεθνούς εμβέλειας και εγκυρότητας, τουλάχιστον στα στοιχειώδη της ενημέρωσης. Αυτό δείχνει ότι ίσως είναι ανεπαρκής να αντιμετωπίζει απροσδόκητες καταστάσεις· και ας μην προστρέξει κανείς να πει ότι αυτά είναι άνευ περιεχομένου ή ότι είναι ασήμαντες «δοκιμασίες» – εξ όνυχος τον λέοντα, πάντα.

Ρόλο στην άσκηση της εξουσίας δεν παίζουν οι πανεπιστημιακές περγαμηνές όσο η οξυδέρκεια και η αποφασιστικότητα, να σου κόβει με λίγα λόγια και να μη φοβάσαι να παίρνεις αποφάσεις ή να δίνεις απαντήσεις σε ερωτήσεις που για τον δικό τους λόγο οχλούν τις βεβαιότητές σου. Θέλω να πω, δεν είναι παίξε-γέλασε η άσκηση εξουσίας σε τόσο υψηλό μάλιστα επίπεδο.

Ας πούμε ότι ήταν μια άτυχη στιγμή για τον πρωθυπουργό και ας δεχτούμε ότι όλα αυτά γράφονται καθ’ υπερβολήν, αλλά όταν δέχεσαι κατάμουτρα τη χλεύη μιας δημοσιογράφου και αντιδράς κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτό προοιωνίζεται όχι καλές εκβάσεις στην επικοινωνιακή τουλάχιστον πολιτική, σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της κυβέρνησης. Αυτό βεβαίως είναι θέμα αποκλειστικά του πρωθυπουργού και όχι των «ειδικών» της επικοινωνίας, που προφανώς έχει δίπλα του· είναι θέμα προσωπικότητας, πώς να το κάνουμε – ο καθείς και τα όπλα του.

Η αισθητική για την έλλειψη της οποίας τόσο χλευάστηκαν οι προηγούμενοι παραμένει ως κριτήριο αξιολόγησης και για τους καινούργιους ενοίκους της εξουσίας και ας μη νομίσουν ότι θα αποφύγουν τέτοιου είδους κριτική. Πολύ μας έχουν ζαλίσει για το αισθητικό φαινόμενο οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού, σε όλα τα μίντια. Να, όμως, καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια. Μήπως η έλλειψη γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα δεν υποκρύπτει και έλλειψη αισθητικής; [Δεν είναι ερώτηση]...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)