Η Γεννηματά αντιστέκεται στο «φλερτ» του Τσίπρα...

kafeneio sp

Τον τρόπο με τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα καταφέρουν να βγουν από τη δίνη της σκληρής προεκλογικής αντιπαράθεσης φαίνεται πως ψάχνουν να βρουν στελέχη της Κουμουνδούρου που βλέπουν πιο...

εφικτό από ποτέ τα δυο κόμματα να βρεθούν σε κοινή γραμμή την επόμενη περίοδο.

Παρά το γεγονός, πάντως ότι ο Σταμάτης Μαλέλης παραιτήθηκε από γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης διαφώνησε με την κατάργηση του ασύλου που προωθεί η ΝΔ και ο Δημήτρης Κρεμαστινός εκτιμά πως η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος, δεν είναι λίγοι οι νέοι βουλευτές της Κουμουνδούρου που θεωρούν πως ο δρόμος για τη συμπόρευση είναι μακρύς.

Τη μερίδα των στελεχών που εκφράζουν «σκεπτικισμό» για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το «φλερτ» με το ΚΙΝΑΛ δεν πείθει ούτε το «ρήγμα» του Νίκου Ανδρουλάκη με την ηγεσία του Κινήματος με τον ευρωβουλευτή να τονίζει για την 7η Ιουλίου πως «το αποτέλεσμα δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες του κόμματός μας».

Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως με τον καθεστωτισμό του έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία συμπηρώνοντας πως «του δίνεται η δυνατότητα να αρχίσει έναν δεύτερο κύκλο τυφλής αντιπολίτευσης. Όσο και αν μεταμφιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πυρήνα του DNA του ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα που τρέφεται και αναπαράγεται από διχαστικές και τυχοδιωκτικές επιλογές».

Το τετραπλάσιο ποσοστό που κατάφερε να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας (31,53%) σε σχέση με τη Φώφη Γεννηματά (8,10%) την Κυριακή που πέρασε έχει «ανοίξει την όρεξη» σε πολλούς πρώην κυβερνητικούς που ισχυρίζονται πως η ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς μπορεί να είναι θέμα κάποιων κινήσεων τακτικής στην σύνοδο που ξεκινά στη Βουλή. Αναλύοντας το αποτέλεσμα της πρόσφατης κάλπης εκτιμούν πως το ΚΙΝΑΛ «μαραζώνει» χωρίς κοινωνικές συμμαχίες και αναφορές που μπορούν να το συντηρήσουν στον προοδευτικό χώρο ως τον τρίτο ισχυρό πόλο.

Ουσιαστικά όλο το «παιχνίδι» με το ΚΙΝΑΛ θα εξελιχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας σε νομοσχέδια που οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, που απαριθμούν μαζί 108 βουλευτές, θα συμπορευτούν και θα αντιπολιτευθούν τη ΝΔ. Το «σφυροκόπημα» απέναντι στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις και να ανοίξει κλειστούς διαύλους επικοινωνίας αρχικά μεταξύ των βουλευτών και μετέπειτα σε επίπεδο ηγεσίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε το βασικό σημείο αντιπαράθεσης των δυο κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να μη συγχωρεί στη Φώφη Γεννηματά την αρνητική της στάση που ερχόταν σε αντίθεση με τις άλλες δυνάμεις σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Η ρήξη είχε ξεκινήσει ακόμα πιο νωρίς όταν το ΚΙΝΑΛ δεν συντάχθηκε με την Κουμουνδούρου στη θέσπιση της απλής αναλογικής το καλοκαίρι του 2016.

Ο «πόλεμος» συνεχίστηκε με τη Φώφη Γεννηματά να υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην ευρωπαϊκή προοδευτική οικογένεια και τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ πως έχει γίνει δορυφόρος της δεξιάς παράταξης. Από την Κουμουνδούρου χτυπούν συνεχώς «καμπανάκι» προς τη Χαριλάου Τρικούπη πως ο δρόμος που έχει ακολουθήσει οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση του χώρου του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, ενώ επιχειρηματολογώντας τονίζουν πως και η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έδωσε στο κόμμα απολύτως καμία ώθηση.

Από τις συζητήσεις κομματικών στελεχών γίνεται σαφές πως εκτιμούν ότι αυτό που δεν μπορεί να συγχωρήσει η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα είναι το γεγονός πως η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας οφείλεται αποκλειστικά στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου να εκμεταλλεύεται το 2012 τα μνημόνια και το Καστελόριζο του Γιώργου Παπανδρέου.

Η επκεφαλής του Κινήματος φαίνεται πως βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ σε μικρότερο βαθμό, επενδύει πολλά στην «εξαύλωση» του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει κάποιον αντιπολιτευτικό εταίρο ή συνιδιοκτήτη του χώρου της κεντροαριστεράς την τετραετία που μόλις άρχισε...

newpost.gr