Άνοιξε τα χαρτιά του ο Τσίπρας...

kafeneio sp
0

Φουλ τις “αντιπολιτευτικές μηχανές” ανάβουν στην Κουμουνδούρου με τον Αλέξη Τσίπρα να αναθέτει αρμοδιότητες και να δίνει οδηγίες στη χθεσινή σύσκεψη που έκανε με...

στενούς συνεργάτες τους για τα επόμενα βήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε έμφαση στα πισωγυρίσματα που κάνει ήδη η κυβέρνηση σε θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στη μείωση της φορολογίας. Ουσιαστικά ήθελε να δώσει ένα σαφές στίγμα, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, πως το ενδιαφέρον των πολιτών πρέπει να στραφεί στις “κωλοτούμπες” της ΝΔ και όχι στα εσωτερικά του κόμματος.

Οι συζητήσεις, άλλωστε για τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ζήτησε να πέσουν οι τόνοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη “σκιώδη κυβέρνηση” που ανακοίνωσε, αλλά και με τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα, ανάμεσα στους κορυφαίους πρώην υπουργούς, στα ανερχόμενα στελέχη, στην προοδευτική συμμαχία, αλλά και στις τάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κουμουνδούρου.

Τριάντα ένας βουλευτές έχουν αναλάβει τομείς που είτε είχαν δοκιμαστεί ως υπουργοί είτε κάνουν το “ντεμπούτο” τους σε αυτούς τους από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν αποτέλεσε είδηση το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με την Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη (γνωρίζει πολύ καλά τα φορολογικά) ανέλαβαν το υπουργείο Οικονομικών. Ο επικεφαλής των “53+” είναι το μοναδικό πρόσωπο με διττή ιδιότητα αφού είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η αλλαγή πόστου για τον Νίκο Παππά που θα βρεθεί απέναντι στον Άδωνι Γεωργίαδη ως τομεάρχης Οικονομίας με αναπληρωτή τον Γιώργο Τσίπρα. Δεν ήταν λίγες οι φορές, άλλωστε που κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το όνομα του κ. Παππά (Οικονομολόγος στο επάγγελμα) είχε ακουστεί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Τις εντυπώσεις έκλεψε σίγουρα η ανάθεση στον Γιάννη Ραγκούση να παρακολουθεί στενά τις ενέργειες και τις πράξεις τους πρώην συντρόφου του στο ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γιώργος Ψυχογιός βρέθηκε στο συγκεκριμένο πόστο, αφού συμμετείχε όλη την τελευταία τετραετία στις επιτροπές για τη μεταναστευτική πολιτική και θεωρείται πολύ καλός γνώστης των θεμάτων.

Τομεάρχης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην πρώτη περίοδο αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει διατελέσει ξανά ο Θεόδωρος Δρίτσας, προερχόμενος και αυτός από τους “53+”.

Πολύ γνωστό το αντικείμενο του υπουργείου Παιδείας για τον Νίκο Φίλη που είχε αποχωρήσει με επεισοδιακό τρόπο από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016 και την κόντρα που είχε προκληθεί με την εκκλησία και τον Πάνο Καμμένο για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε τον Χρήστο Σπίρτζη. Γνωστά είναι τα “λημέρια” για τον Παύλο Πολάκη ο οποίος στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών αφού έχει στενές σχέσεις με την αυτοδιοίκηση στην οποία θέλει να επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσει για πρώτη φορά ισχυρές ρίζες.

Το μόνο στέλεχος προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ που πήρε έναν τομέα ευθύνης είναι ο Βασίλης Κόκκαλης που εκτιμήθηκε το έργο του στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το χαμηλό προφίλ του. Ο τομεάρχης θα είναι ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Η δυναμική παρουσία και η πρωτιά της Κατερίνας Νοτοπούλου στην Α'Θεσσαλονίκης την έκαναν να να ξεχωρίσει και να αναλάβει τη στενή παρακολουθήση του χαρτοφυλακίου του τουρισμού.

Ο νεοεκλεγής Γιάννης Μπουρνούς ανέλαβε τομεάρχης στα θέματα αθλητισμού, ενώ και ο Μάριος Κάτσης που ανέλαβε την ψηφιακή πολιτική έχει ασχοληθεί πολύ με τα συγκεκριμένα θέματα. Νέο πρόσωπο που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα του Μακεδονίας - Θράκης η Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η επιλογή του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών με αναπληρώτρια ευρωπαϊκών υποθέσεων την Σία Αναγνωστοπούλου. Η Έφη Αχτσιόγλου από εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος μεταφέρθηκε στο τομέα που ειδικεύεται, στο υπουργείο Εργασίας, με αναπληρώτρια για τα θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας την Θεανώ Φωτίου.

Στο Υγείας τομεάρχης είναι ο Ανδρέας Ξανθός και αναπληρωτής ο Ανδρέας Μιχαηλίδης. Την ευθύνη για το υπουργείο Ενέργειας ανέλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος με αναπληρώτρια για θέματα Περιβάλλοντος τη Χαρά Καφαντάρη. Τομεάρχης Δικαιοσύνης θα είναι ο δικηγόρος Σπύρος Λάππας.

Στο Υποδομών – Μεταφορών τοποθετήθηκε ο Γιώργος Βαρεμένος με αναπληρώτρια για θέματα Μεταφορών την Πέτη Πέρκα, Υπεύθυνος στο Ναυτιλίας ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συντονιστής ΕΠΕΚΕ ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Από εδώ και πέρα το μεγάλο βάρος της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος περνάει στη Βουλή με πρώτο σταθμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο “τιμόνι” της κοινοβουλευτικής ομάδας και του νομοθετικού έργου που θα λαμβάνει χώρα στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετήσει την προερχόμενη από τους “προεδρικούς” και πολύ στενή συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια Όλγα Γεροβασίλη.

Υπενθυμίζεται πως η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατάφερε να ανεβάσει ακόμα πιο πολύ τις μετοχές της στο κόμμα κερδίζοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ τον νομό Άρτας, ενώ έχει διατελέσει και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

Παράλληλα ο Αλέξης Χαρίτσης αναλαμβάνει τα ηνία της εκπροσώπησης της Κουμουνδούρου. Η αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα είναι ένας από τους στόχους του Αλέξη Τσίπρα και για αυτό επέλεξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να είναι και βουλευτής τοποθετώντας τη Ράνια Σβίγκου σε ένα διαφορετικό πόστο ως υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής πολιτικής...

newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)