Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019

Αυτοί οι 3 νομοί είναι οι «μάντεις» των εκλογών- Για 45 χρόνια ψηφίζουν πάντα τον νικητή!

Οι τρεις αυτοί νομοί πέφτουν πάντα μέσα ως οι καλύτεροι δημοσκόποι των εκλογών, καθώς εδώ και 45 χρόνια, ψηφίζουν πάντα ως πρώτο κόμμα εκείνο που στη συνεχεία κατακτά την πρώτη θέση και στην ελληνική επικράτεια!

Γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαδοχικές εναλλαγές των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία δεν προβλέφθηκαν σωστά από τις υπόλοιπες 53 εκλογικές περιφέρειες. Ο αριθμός των οποίων έχει ανέβη...
τώρα στις 59, μετά από το «σπάσιμο» της παλιάς Β’ Αθηνών σε τρεις τομείς και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο «κομμάτια».

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης έχουν γίνει 17 φορές εθνικές εκλογές. Εξ αυτών η Νέα Δημοκρατία έχει αναδειχθεί νικήτρια από τις κάλπες 9 φορές (1974, 1977, Ιούνιο και Νοέμβριο του 1989, 1990, 2004, 2007, Μάιο και Ιούνιο του 2012). Έξι φορές έχει υπερισχύσει το ΠΑΣΟΚ (1981, 1985, 1993, 1996, 2000, 2009) και δύο έχει νικήσει ο Σύριζα (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015).

Οι νομοί Ημαθίας, Κορινθίας και Ιωαννίνων έχουν ψηφίσει και στις 17 εθνικές εκλογές τον νικητή,αναδεικνυόμενοι ως τα πλέον αξιόπιστα «βαρόμετρα» της κάλπης. Μάλιστα και στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, έβγαλαν επίσης τα σωστά αποτελέσματα, ψηφίζοντας ως πρώτη τη Νέα Δημοκρατία.

Αναμφίβολα, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι εκείνο της διαχρονικής ευθυκρισίας των ψηφοφόρων των συγκεκριμένων νομών, παρά το ότι μέσα σε διάστημα 4,5 δεκαετιών έχουν επέλθει αναπόφευκτα σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα, ακόμη και με καθαρά… βιολογικό υπόβαθρο.


Μέχρι και τις εκλογές του 2007, είχαν απομείνει οκτώ περιφέρειες-πυξίδες που έδειχναν τον νικητή της κάλπης. Στη συνέχεια όμως έχασαν τον… προσανατολισμό τους και λάθεψαν η Β’ Αθηνών, η Α’ Θεσσαλονίκης, η Βοιωτία, η Θεσπρωτία και τα Γρεβενά.

Στην αντίπερα όχθη και σε ότι αφορά τους τρεις νομούς που διατηρούν αναλλοίωτο το πολιτικό τους αισθητήριο, η Ημαθία έχει ακόμη μια ξεχωριστή επίδοση. Η συγκεκριμένη περιφέρεια με πρωτεύουσα τη Βέροια, εκτός του ότι ψηφίζει πάντα το πρώτο κόμμα, του δίνει και ποσοστό που πλησιάζει στην πανελλαδική του εκλογικά δύναμη. Λαμβάνοντας υπόψη και τις 17 εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης, η Ημαθία δίνει ποσοστό στο πρώτο κόμμα, με απόκλιση +/- 1,398 μονάδων κατά μέσο όρο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα που επικρατεί πανελλαδικά στα 45 τελευταία χρόνια, παίρνει 41,65% τότε η απόκλιση της Ημαθίας αντιστοιχεί μόλις στο 3,3%…

Στις 8 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει από το 2000 και μετά, η Ημαθία πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο πανελλαδικό ποσοστό του πρώτου κόμματος, καθώς οι αποκλίσεις είναι της τάξεως των +/- 1,178 μονάδων… Κόρινθος και Ιωάννινα έχουν μεγαλύτερες αποκλίσεις.

Πηγή: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.